Az interneten is számos öngyilkossággal kapcsolatos anyag érhető el. Ezek egy jelentős része nem az öngyilkosságok prevencióját szolgálja. Sőt! Ha egy serdülő információt keres arról, hogyan tehet kárt magában, hogyan kövessen el öngyilkosságot úgy, hogy esélye se legyen túlélni a kísérletet, percek alatt talál a témában jártas társakat az internetes fórumokon, de sok ötletet ad a média is. Ha a segítő helyekről, a valódi megoldásokról szeretne olvasni, többet kell kutakodnia.

A Safer Internet Plus projekt része, hogy Internet Helpline szolgáltatást működtetnek a programhoz csatlakozó tagországok. Ennek célja, hogy a gyermekek és fiatalok az internethez kapcsolódó rossz élményeiket, kérdéseiket meg tudják osztani, és segítséget kérhessenek. Így ha káros, vagy felzaklató dolgokat olvasnak egy honlapon, azzal is van hová fordulniuk.

Hazánkban a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány működteti ezt a szolgáltatást, mely a 116 111-es európai harmonizált hívószámon illetve e-mailben és chaten érhető el - www.kek-vonal.hu.  A jogsértő vagy veszélyes honlapokat, netes tartalmakat pedig be lehet jelenteni a Biztonságos Internet Hotline-nak, melyet a Puskás Tivadar Közalapítvány üzemeltet. A bejelentő felület a www.biztonsagosinternet.hu oldalon érhető el. A projekt harmadik képviselőjeként a biztonságos internet használattal kapcsolatos tudatosításért és oktatásért felelős központ szerepét a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat látja el.

Sajnálatos, hogy csak a súlyos tragédiák irányítják rá arra a figyelmet, hogy milyen káros tartalmakkal kerülhetnek szembe a kamaszok az interneten. Az öngyilkossági gondolatokkal küzdő tinédzserek gyakran elszigetelődnek a környezetüktől. Esetükben különösen megnőhet az olyan alacsony küszöbű szolgáltatások szerepe, mint a lelki segélytelefonok. A Kék Vonal Ifjúsági és Gyerektelefon valamint az e-mail szolgáltatás éjjel-nappal elérhető a 24 év alatti gyerekek/fiatalok számára, ahol ingyenesen és anonim módon kérhetnek segítséget. Emellett a Kék Vonal chaten keresztül is elérhető, folyamatosan bővülő nyitva tartással (http://chat.kek-vonal.hu).

További információ: www.saferinternet.hu

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, e-mail: info@kek-vonal.hu

Puskás Tivadar Közalapítvány, e-mail: bejelentes@biztonsagosnternet.hu

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, e-mail: ngysz@gyermekmento.hu