A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 2023. május 27-én és 28-án szervezi meg a hagyománnyá vált Városligeti Gyermeknapot. Idén is sok ingyenes gyerek- és családi program lesz azért, hogy a hátrányos helyzetű, rosszabb anyagi körülmények között élő gyermekek is jól érezhessék magukat és önfeledten szórakozhassanak, sportolhassanak, tanulhassanak. A népszerű rendezvényre tavaly több tízezer gyermek és felnőtt látogatott ki a Városligetbe. A Gyermekmentő Nagyszínpadán mindkét nap neves művészek, zenészek és más fellépők várják az érdeklődőket változatos, minden korosztályt megszólító programokkal. Lesz internetsátor, benne a biztonságos internethasználattal kapcsolatos interaktív játékokkal, Sportsziget sok mozgással és meglepetésvendégekkel, lovasterápiás bemutató, focikupa, de kitelepül a Gyermekmentő fogászati busza és nőgyógyászati szűrőkamionja is. Vasárnap a Nemzetek Utcájában 22 nagykövetség, kulturális intézet mutatja be országa hagyományait, gasztronómiai sajátosságait, szokásait. A színes program idén is táncos, zenés műsorokkal egészül ki a nemzetközi színpadon.

nemzutcaja2022_India

A Gyermekmentő idén is külön meghív 500 nehéz sorsú gyermeket magyarországi – pécsi, budapesti és tiszakóródi – intézményekből, illetve a határon túlról: Erdélyből és Csángóföldről. A vendégek szállás- és étkezési költségét a Szolgálat vállalja, ezen felül pedig zsebpénzt is kapnak a diákok.

városliget_2022sipIT

Az NGYSZ és a Gyermeknap fő szponzora az OTP Bank. A két szervezet évtizedek óta szorosan együttműködik, a bank nemcsak a pénzügyi, hanem már digitális, technológiai partnere is a Gyermekmentőnek. A hitelintézet 1995-ben mozgó fogorvosi rendelőnek átalakított buszt vásárolt a Szolgálatnak, amelynek fenntartásában azóta is szerepet vállal. A busz tavasztól őszig járja az országot, célja a rendszeres ellátásban nem részesülő gyermekek fogászati szűrése és vizsgálata. Most pedig egy új mobil rendelőhöz kéri az ügyfelek támogatását is, az adományozási programja keretében. Az új jármű korszerűbb, tágasabb és modern eszközökkel lesz felszerelve, így olyan esetekben is tud majd segíteni, amilyenekben eddig erre nem volt lehetőség.

városliget2022_fogászat

Ízelítő a kétnapos gyerekünnep programjaiból:

Sportsziget (Kós Károly sétány és a Vajdahunyad sétány között, május 27-28., 10:00-17:00)

7 sportágat próbálhatnak ki a gyerekek: vízilabda, kézilabda, kosárlabda, ökölvívás, horgászat, vívás, asztalitenisz.

Biztonságos Internet Sátor (Napozórét, május 27-28., 10:00-18:00)

A biztonságos internethasználattal kapcsolatos interaktív játékokkal, kvízzel, vetélkedőkkel és persze ajándékokkal várjuk a kisebbeket és nagyobbakat. A sátorban ott lesz: a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala,  a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, a Quadron Kibervédelmi Zrt., a Telekom, az NMHH, a BRFK, a Fortix Consulting Kft., a WITSEC Egyesület.

Nemzetek Utcája és Nemzetek Utcája színpad (Winston Churchill sétány és a Liezen-Mayer sétány között, május 28., 10:00-18:00)

A rendezvény egyik leglátogatottabb helyszíne, ahol számos, Budapesten akkreditált nagykövetség és kulturális intézet várja vasárnap a különböző kultúrák, népi szokások és hagyományok iránt érdeklődőket. A programon idén rekordszámú, 22 ország vesz részt. A Nemzetek Utcája színpadán a kiállítóországok előadói, tánccsoportjai, zenészei, együttesei mutatják be műsorukat.

Magyar Honvédség (Kós Károly sétány és a Vajdahunyad sétány között, május 27-28, 10:00-19:00)

Katonazenekar, Különleges Díszelgő Csoport, tűzszerész-robot és kutyás bemutató, huszárbemutató, akadálypálya, lasertag pálya, VR szimulátor, haditechnikai, fegyverzeti és ruházati bemutatók.

Készenléti Rendőrség (Nagyrét, május 28., 10.00-19:00)

A díszegység interaktív díszelgési bemutatót tart a gyerekeknek, akik megismerhetik a díszegység alaki rendjét, felszerelését, majd alaki foglalkozásokon vehetnek részt. A sikeresen teljesítők oklevelet kapnak, amellyel tiszteletbeli díszőrré fogadják őket. A Kerékpáros oktatócsoport ügyességi pályával készül.

BRFK Közlekedésrendészet (Nagyrét, május 27-28. 9:15-9:30)

Mindkét napon rendőrautóba ülhetnek a gyerekek és egy rendőrmotorra is felpattanhatnak. Vasárnap traffipax segítségével kipróbálhatják, milyen gyorsan tudnak futni. Nyugalom, itt nincs büntetés!

BRFK Bűnmegelőzés (Napozórét, május 27, 10:00-19:00)

A Biztonságos Internet Sátor előtt a BRFK általános bűnmegelőzési és áldozatsegítő játékokkal készül, valamint lesz állatsimogató és állatvédelemmel kapcsolatos tanácsadás is.

A Magyar Lovasterápia Szövetség bemutatója (Konrad Adenauer út és Paál László út sarka, május 28., 10:00-19:00)

Kíváncsi vagy, hogyan lehet ló segítségével sérült gyermekeket gyógyítani, fejleszteni? A terápiás lovaglás és a különféle lovassportok megismerésének kiváló lehetőségét nyújtja a Magyar Lovasterápia Szövetség vasárnapi programja. Játékos vetélkedők és gyerekfoglalkozások várják az érdeklődőket és az állatbarátokat! 11.00 és 15.00 órai kezdettel lovas bemutatóval is készülnek!

Nindzsa akadálypálya (Napozórét, május 27-28., 10:00-19:00)

A gyerekek igazi nindzsává válhatnak a Ninja Academy akadálypályáján!

Teddy Maci Kórház (Napozórét, május 27-28., 10:00-19:00)

A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének programja játékmacikon, érthető gyereknyelven mutatja be az emberi test legfontosabb szerveit és érdekességeit. Maguk a Teddy Doktorok az egyesületben önkéntesen tevékenykedő orvostanhallgatók.

Rádióamatőr bemutató: (Napozórét, május 27-28., 10:00-19:00)

„Ahol mindent meg lehet fogni, mindent ki lehet próbálni!” Lesz morzevetélkedő, rádiós tájfutás, elektronikai kézműveskedés.

Néprajzi Múzeum Gyermeknapi családi programja (május 28.)

Játékos és mesés ismerkedés a múzeum kiállításaival, a tárgyakkal. Az interaktív foglalkozások regisztrációhoz kötöttek: a muzeumpedagogia@neprajz.hu email címen lehet jelentkezni!

Mindezeken túl vásárosok és kereskedők várják különleges portékáikkal a látogatókat.

További részletek hamarosan!

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

Városligeti Gyermeknap 2023 térkép