Magyarországon az idő előtti halálozások és a rokkantak, valamint a krónikus betegségben szenvedők száma egyaránt magasabb az EU-hoz 2004-ben csatlakozott országok átlagos értékeinél az OECD Healthdata 2009-es adatai szerint. A betegellátás kiadásai pedig számottevő terhet rónak a magyar költségvetésre. Az időben kezelt gyermekeknek nagyobb esélyük van a teljes gyógyulásra, a társadalmi integrációra, felnőttként pedig munkát vállalhatnak, és nincs szükségük folyamatos orvosi ellátásra. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat preventív vizsgálataival megelőzi a felnőttkori súlyosabb betegségek kialakulását, így működésének a társadalmi szolidaritás növelése mellett gazdasági hatásai is vannak.

A Szolgálatot 20 évvel ezelőtt Dr. Edvi Péter alapította azzal a céllal, hogy felkarolja a fizikailag és értelmileg sérült, az árva és más rászoruló gyermekeket. Az Szolgálat tevékenysége számos területet lefed: Egészségügyi-, Gyermekélelmezési-, Nevelőszülői-, Törvény-előkészítési-, Üdültetési- és képzési programokon keresztül segíti a fiatalokat. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat több éve tevékenykedik Erdélyben, így közel 10 év alatt az orvosi vizsgálatokkal, a műtétekkel, a táborozásokkal, árvízkárosultak segítésével, iskola-felújításokkal mintegy 1.362.177.521 forinttal támogatta a határon túli gyermekek életkörülményeinek javítását.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében június 2-án indult az országos fogászati roadshow, amelynek keretében nyolc városban, kilenc önkéntes orvos segítségével vizsgálják a gyerekeket. A fogászati roadshow célja, hogy olyan gyermek közösségek is komplex fogászati szűréshez vagy ellátáshoz juthassanak, amelyeknél a fogászati kezelés nem megoldott, vagy hiányos. 2009-ben a roadshow ideje alatt közel 3000 általános iskolás és óvodás gyermek fogászati szűrése történt meg egy mozgó fogászati buszon, amelyet a főtámogató, az OTP Bank 1995-ben vásárolt a Szervezet számára. A program létjogosultságát igazolja, hogy míg 2008-ban a megvizsgált esetek egyharmadában, addig 2009-ben már több mint a felénél találtak valamilyen beteg vagy rossz fogat. Emellett azon gyerekek száma is számottevő volt, akik fogszabályozásra szorulnak.

A legnagyobb hazai hitelintézet az anyagi támogatás mellett szállítással is hozzájárult a Szolgálatnak a magyarországi és Romániába szervezett útjaihoz. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat néhány héttel ezelőtt tért vissza Csíkszeredából és Székelyudvarhelyről, ahol önkéntes orvosok vizsgálták és gyógykezelték a rászoruló gyermekeket. A túra során megvizsgált 5200 gyermekből, 38-an kerültek a sürgősen Magyarországra szállítandók listájára, 11-en gerinc, négyen pedig szívműtétre várnak.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat egyik legnagyobb szabású rendezvénye, a hagyományosan május végén megrendezett Városligeti Nemzetközi Gyereknap, amelyen különböző szűrőállomások fogadták a látogatókat. A www.adhat.hu adományozói portálon keresztül pályázat segítségével közel 200 hátrányos helyzetű gyermek utazását és étkezését biztosította a főtámogató.