A Safer Internet Day (SID) célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Plus program akciótervének keretein belül világszerte ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet a világháló jelentőségére, egyszersmind az interneten leselkedő veszélyekre, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális vagy káros jelenségekre és tartalmakra.

Az idei SID témája a generációk összekapcsolása az online világban, vagyis az, hogy a gyerekek, fiatalok és a szülők, nagyszülők hogyan adják át egymásnak tudásukat, tapasztalataikat. A nap szlogenje: “Netezzünk együtt… biztonságosan!”

Az eseménysorozat célja a családok ösztönzése, közösen tegyenek azért, hogy elkerülhessék a veszélyeket a generációkon és kultúrákon átívelő online világban ­– tanuljanak „internetül” együtt és egymástól. A naprakész digitális tudással rendelkező fiatalok vezessék be az idősebbeket az új technológiák használatába, a szülők és nagyszülők pedig figyeljék a fiatalok jelzéseit, válaszoljanak a kérdéseikre és intsék őket a felelőtlen virtuális szörföléstől.

A Safer Internet Day központi rendezvényén, a Microsoft székházában számos érdekes előadáson vehetnek részt az általános- és középiskolás tanulók, amelyekre a Webvelem program weboldalán lehet jelentkezni: http://www.webvelem.hu/?m=gyar_info 

A Microsoft maga is kiemelt figyelmet szentel a biztonságosabb internetezésnek, hiszen különböző képzésekkel és ismeretterjesztő programokkal tesz a tudatosabb internetezés elterjedéséért. 2008 decembere óta az előadásokon, képzéseken már több mint 120 ezren vettek részt, a témával foglalkozó weboldal látogatottsága 1,5 millió fölött jár, a biztonságosabb internetről szóló játékot pedig 700 ezernél is többen próbálták ki. A káros tartalmak elkerülésének elősegítése mellett a hasznos funkciók fejlesztésében is élen jár a vállalat, hiszen rengeteg ingyenesen elérhető oktatástámogató és szórakoztató alkalmazást fejlesztettek a Microsoft munkatársai.

A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma (www.saferinternet.hu) a SID kapcsán több programmal is készül február 7-én, így sajtótájékoztatóval, kerekasztal-beszélgetésekkel, az ország különböző pontjain tartott biztonságosabb internet-foglalkozásokkal és két pályázattal. 

A SIP magyarországi konzorciuma a Microsoft Magyarországgal közösen videopályázatot hirdet „Netezzünk együtt… biztonságosabban!” címmel. A videopályázat célja, hogy a beérkezett filmek közzétételével népszerűsítse a Biztonságosabb Internet Napot, és annak idei témáját: a generációk találkozását, illetve összekapcsolását, egymás segítését az online világban. 

A pályamunkák beérkezési határideje 2012. január 31.

Pályázni két életkori kategóriában lehet: 10-14 és 15-19 év között.
A díjazottak tárgyjutalomban részesülnek.
A pályázati kiírásról további információ a http://www.saferinternet.hu weboldalon található.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, a Safer Internet Program magyarországi konzorciumának vezetője idén először ír ki pályázatot a legjobb és legrosszabb hazai weboldalak kategóriájában. A kiírás célja, hogy felhívja a figyelmet a felhasználóbarát online tartalmak fontosságára, és ösztönözze a hazai üzemeltetőket, tervezőket és fejlesztőket a minél jobb honlapok előállítására.
Javaslatokat és szavazatokat http://u18.hu/szavazas/ weboldalra lehet küldeni 2012. január 31. éjfélig.

Mindkét pályázat esetében a beérkezett javaslatokat 2012. február 3-ig szakmai zsűri bírálja el.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra 2012. február 7-én, a SID rendezvényén kerül sor.

Rövid háttér információ a Safer Internet Programról:

A „Safer Internet Program” (Biztonságosabb Internet Program) az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban az internet és az új online technológiák használatának biztonságosabbá tételét szolgálja, különösen a gyermekek számára, illetve a jogellenes, valamint káros tartalom elleni küzdelem hatékonyságát is biztosítja. A magyarországi konzorcium a gyermekek, szülők, tanárok és a döntéshozók felvilágosítását tűzte ki célul.

  • Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat: konzorcium-vezető, awareness centre, www.gyermekmento.hu
  • Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány: internet helpline, segélyvonal és online tanácsadás gyerekeknek, www.kek-vonal.hu
  • Puskás Tivadar Közalapítvány: a káros, illegális és jogsértő tartalmak bejelentésére szolgáló Biztonságosinternet Hotline üzemeltetője, www.biztonsagosinternet.hu
A Microsoft és a Safer Internet:

A Microsoft szakértői iskolákkal, diákokkal, trénerekkel és civil szervezetekkel veszik fel a kapcsolatot, hogy kötetlen formában adják át nekik a biztonságosabb internetezés legalapvetőbb szabályait. A vállalat az ország különböző pontjain tartott előadások és tanfolyamok mellett ráadásul nemcsak honlapján teszi közzé a legfontosabb tudnivalókat, hanem székházában is szeretettel várja a téma iránt érdeklődő csoportokat.