A szeptember 29. és október 1. között zajló rendezvény védnöke és támogatója a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. Az egyes versenyszámok házigazda szerepét idén is az NGYSZ ismert tagjai, sportolók, közéleti személyiségek vállalták el. Az első versenynapon például Nagy István agrárminiszterrel, Erdei Zsolt profi boksz világbajnokkal, Kövér Lászlóval, az NGYSZME elnökével, az Országgyűlés elnökével is találkozhattunk a pályák szélén. Vendégünk volt továbbá 12 Budapesten szolgálatot teljesítő nagykövet asszony is.

lovasverseny2023_03

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának lovaspályáit péntektől vasárnapig kiváló magyar és külföldi díjlovasok és fogyatékossággal élő gyerekek népesítik be. A Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenyen a három nap alatt 21 országból érkeznek kiemelkedő hazai, külföldi sportolók és bírók. A programok során összesen 54 lovas méri össze a tudását 73 lóval. A nemzetközi verseny két versenyszáma egyben világkupa-forduló is. A nemzetközi zsűri több tagja világbajnokságok és olimpiák elismert bírája, többek között Bernard Maurel (Franciaország), Clive Halsall (Nagy-Britannia), Thomas Lang (Ausztria), Elizabeth McMullen (Kanada), Marietta Almasy (Franciaország).

lovasverseny2023_6

Pénteken 4 nemzetközi és 5 nemzeti versenyszámban indultak a lovasok. Az egyes versenyszámok házigazda szerepét idén is a Gyermekmentő Szolgálat ismert tagjai, közéleti személyiségek vállalták el. Pénteken Nagy István agrárminiszterrel, Erdei Zsolt profi boksz világbajnokkal, Kövér Lászlóval, az NGYSZME elnökével, az Országgyűlés elnökével, Mátrai Mártával, az Országgyűlés háznagyával is találkozhattunk a pályák szélén, de itt volt Ugron Gáspár, az MVM ERBE Zrt. Felügyelőbizottságának elnöke és Malek Andrea előadóművész is.

lovasverseny2023_2

Az ép sportolók versenyeivel párhuzamosan sérüléssel élő, év közben lovasterápiás fejlesztésben részesülő gyerekek csapatversenyei zajlanak két külön pályán, különböző kategóriákban. A gyerekek büszkén mutatják be, mi mindent tanultak meg lóháton a terápiás foglalkozások során. A fogyatékkal élő gyerekek lovasterápiás versenyén idén 24 csapat 145 kis lovasa vesz részt.  Pénteken a gyerekcsapatok 8 versenyszámban mérték össze tudásukat. Az intézmények magas pénzdíjakat, a gyerekek értékes, szép ajándékokat kaptak.

lovasverseny2023

A háznagy asszony meghívására különleges programot is szerveztünk 12, Magyarországon akkreditált női nagykövetnek: előadást hallhattak a Gyermekmentő Szolgálat EU-s Safer Internet Programjáról és a lovasterápiáról. Belenéztek a fogyatékkal élő kis lovasok versenyébe, majd egy közös ebéden vettek részt. Végül Sipos Tamás méhész magyar termelői mézeket kóstoltatott velük. A diplomaták hangsúlyozták, szívmelengető rendezvényről van szó, és kifejezték megbecsülésüket az NGYSZ célkitűzései iránt.

lovasverseny2023_5

Az esemény ideje alatt a versenyen induló gyerekek, valamint fóti óvodások és iskolások ingyenes fogászati szűrésen és szájhigiénés oktatáson vehetnek részt a Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati rendelőjében. Kitelepült a nőgyógyászati szűrőkamionunk is, az Élhető Jövő Parkban pedig a fenntartható fejlődésről és a környezetvédelemről hallhatnak előadásokat a gyerekek és felnőttek. A gyerekek szórakoztatásáról arcfestők, kézművesek, buborékfújó, lufihajtogató, ugrálóvár gondoskodik.

lovasverseny2023_8

A fóti Lovasterápiás Központ helyt ad egy izgalmas kiállításnak is: Kövesi Eszter fotóit lehet megtekinteni, aki a hortobágyi Mátai Ménest figyelte és örökítette meg. 

lovasverseny2023_10

Ezenkívül Ács János, művésznevén John Carpenter, a magyar képzőművészet egyik kiemelkedő alakjának néhány kiváló szobrát is kiállítottuk fóti Lovasterápiás Központunkban.

lovasverseny2023_9

A Nemzetközi Díjlovas Verseny pénteki eredményei:

A Szent György Díj győztese: Hannah Beaulieu (Kanada), lova: Meggle\’s Long Island 

A Póni csapatfeladat győztese: Barbora Krejcirova (Csehország), lova: Altrido Olet’s Koss

A Fiatal Lovas Csapat győztese: Anna Prochazkova (Csehország), lova: Praestemarkens Quatero

A Junior Csapatfeladat győztese: Kóródi Nóra (Magyarország), lova: Dancing Queen BC

 A Nemzeti Díjlovas Verseny pénteki eredményei:

 A 4 Éves Fiatal Díjló Feladat versenyszámának győztese: Németh Gábor (Magyar Lovasterápia Szövetség), lova: London Star

A Junior Csapatfeladat győztese: Nagyházi Júlia (Xenophon Lovas Klub), lova: Dorian Gray

A könnyűosztályú 7-es feladat győztese: Tóth Lilien (Daniló Sportegyesület), lova: Renoir

A Szent György Díj verseny győztese: Nagyházi Júlia (Xenophon Lovas Klub), lova: Don Deveraux

Az Intermediate A verseny győztese: Nagyházi Júlia (Xenophon Lovas Klub), lova: Lola.

 A háromnapos verseny főbb számait élőben lehet követni a www.lovasverseny.hu oldalon.

A rendezvény főtámogatója az OTP Bank, kiemelt támogatók Magyarország Kormánya, az E.ON Hungária  és a Magyar Telekom. További támogatók: HM Sportért Felelős Államtitkárság, NSÜ Nemzeti Sportügynökség Zrt., Sportoló Nemzet Alapítvány, Waberer’s International Nyrt, Coop Üzletház.

 A rendezvény ingyenes!

Találkozzunk szeptember utolsó hétvégéjén, Fóton!

 Helyszín: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

Lovasterápiás és Oktató Központja

2151 Fót, Vörösmarty tér 2.

 Részletes információk és program a www.lovasterapia.hu  honlapon találhatók!

Fotók forrása: NGYSZ.