Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásán részt vett dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület elnöke, dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, dr. Pavlik Lívia, a Semmelweis Egyetem kancellárja, dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója, a Klinikai Központ elnöke és dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke. A március 11-én aláírt szerződés további öt évre szól.

Semmelweis együttműködés2

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora köszöntőbeszédében hangsúlyozta: fontos, hogy az egyetemen tanulók ne csak megfelelő oktatást kapjanak, és kiváló orvosokká váljanak, hanem jó emberekké is, akik segítenek, gyógyítanak itthon és a határon túl is. „Ezt a szellemiséget támogatja a megállapodás, amely egy, mindkét szervezet számára előnyös, több évtizede fennálló közös munka folytatása.” Az egyetem szakembereket biztosít a Gyermekmentő szűrőprogramjaihoz, miközben a fiatal kollégák lehetőséget kapnak arra, hogy a terepen is gyakorlatot szerezzenek. A mostani megállapodás értelmében az egyetem vállalja, hogy az NGYSZ által betegellátás céljából az egyetemre hozott határon túli gyerekeket kezeli, szükség esetén a műtétekről is gondoskodik, az ápolási költségeket pedig átvállalja, ezenkívül segít a kísérő hozzátartozók elszállásolásában.

Kövér László házelnök beszédében úgy fogalmazott: a jövő maga a gyermek, ezzel a hosszú távú, átfogó megállapodással pedig új szintre emelik a felek a jövőmentést, a gyerekek gyógyítását. A Gyermekmentő az elmúlt évtizedekben több mint félmillió kis pácienst vizsgált, gyógyított meg. Az egyetem és a Gyermekmentő Szolgálat összefogásának köszönhetően a betegek egy része még komolyabb kivizsgálásokon és műtéteken is túljutott, azaz ennyivel lett biztonságosabb a jövőnk – tette hozzá.

Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója szerint a megállapodás aláírása egy ünnepi pillanat, hiszen ezáltal beteg gyerekek százai, ezrei kaphatnak segítséget, figyelmet és ellátást.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke pedig kifejtette, nagyon büszke arra, hogy az NGYSZ 108 fős önkéntes orvoscsoportjának magját az egyetem adja. Felidézte, hogy a két szervezet együttműködése több mint 30 évre nyúlik vissza: a fogászat volt az első terület, ahol együtt kezdtek el dolgozni. A Gyermekmentő az elmúlt évtizedek alatt többször műszeradománnyal segítette az egyetemet. Az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen ajándékoztak az ország összes szülészeti klinikájának újszülött hallásvizsgáló készülékeket, így a Semmelweis Egyetemnek is, valamint a Gyermekmentő Szolgálat adományozta az Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának új vizsgálóját is. A mostani közös megállapodás értelmében egyetemi hallgatók járhatnak majd a Gyermekmentő Teréz körúti Fül-Orr-Gégészeti, Foniátriai, Audiológiai és Logopédiai rendelőjébe. Az NGYSZ vállalja továbbá, hogy az egyetem munkavállalóit konferenciáira, tanfolyamaira rendszeresen meghívja, és ez fordítva is így lesz, azaz az egyetem továbbképző rendezvényein a NGYSZ által támogatottak részt vehetnek.

Semmelweis együttműködés3

Fotók: Gordon Eszter.