A koronavírus enyhülésével a Magyar Lovasterápia Szövetség idén nyáron is szervez táborokat a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának foglalkozásaira járó gyerekeknek, hogy találkozhassanak kedvenc lovaikkal, és játékos fejlesztő foglalkozásokon vehessenek részt.

A táborok idén is a MOL Alapítvány Gyermekgyógyító Programjának támogatásával valósulnak meg. A programra olyan gyerekek jelentkezhettek, akik év közben is jártak terápiás foglalkozásokra. Mivel a táborok létszáma betelt, a szervezők erre az évre már nem tudnak jelentkezőket fogadni.    

A Magyar Lovasterápia Szövetség közel 20 éve folytat gyógyító-rehabilitáló céllal lovasterápiát. A táborokat korosztályos bontásban a résztvevők képességeinek és problémáinak megfelelő tematikával tervezzük.

Kép_3

A programban részt vesznek különböző pszichés zavarral küzdő, valamint tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, autizmussal élő, valamint halmozottan sérült gyermekek. Munkánk során a gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna, a pszichológiai lovasterápia, valamint a hippoterápia módszertanát használjuk. A kiegészítő terápiás foglalkozásokhoz külsős terapeuták (szomatopedagógus, fejlesztő pedagógus, gyógytornász, logopédus) segítségét vesszük igénybe. A lovasterápiát más élményterápiás eszközökkel kiegészítve használjuk. Minden tábort egy-egy téma köré építünk fel.

Az első tábor, július 6-10. között kerül megrendezésre. A tábor mottója: „Lovas zeneiskola”

A lovasterápiás élménytábor programjában a lovaglás mellett, fontos szerepet kap a zene, a zenehallgatás, a közös éneklés és zenélés, a zenére történő mozgás. A sérült gyermekek általában nem járnak zeneiskolába, ritkán tanulnak hangszereken játszani, a zene sok esetben nem szerves része az életüknek. Ezért tartottuk fontosnak, hogy a tábor során játékos formában lehetőségük legyen megismerkedni különböző hangszerekkel, eltérő stílusú zenékkel, dalokkal.

A tábor programjából azonban nem hiányozhatnak a kötetlenebb szabadidős foglalkozások sem, mint a szalonnasütés, a közös játékok, labdajátékok, sport és szellemi vetélkedők.

Kép_1

A Mozdulj! című, mozgásfejlesztő tábor július 13-17. között lesz,  fogyatékossággal, sérüléssel és pszichés problémákkal küzdő gyermekeknek.

A tanulásban és/vagy értelmileg akadályozott gyerekeknek igen gyakran vannak mozgáskoordinációs zavaraik, egyensúlyproblémáik, nehezebben hajtják végre a természetes mozgásokat. A lovaglás nagyon sokoldalúan fejleszti az izomzatot, javítja, finomítja a mozgást, fejleszti az egyensúlyt, elősegíti a helyes testtartást, valamint a téri tájékozódás fejlődését.  A játékos gyakorlatok és feladatok segítik a nagy- és finommozgások összerendezettségét. Mindezek mellett nem elhanyagolható, hogy a résztvevők erőnléte, edzettsége, általános fizikai állapota is javul a foglalkozások eredményeként. 

A harmadik tábor július 20-24. között „Vidám vásár” címmel, régi és mai mesterségeket mutat be.

A hozzánk lovasterápiára járó gyermekek megismerkedhetnek mára már feledésbe merült régi népi mesterségekkel, azok fortélyaival és munkaeszközeivel. Saját maguk is készíthetnek bábokat, mézeskalácsot, fűzhetnek gyöngyöt, festhetnek tojást, agyagozhatnak, nemezelhetnek.. Természetesen a lovakkal és a lovaglással kapcsolatos mesterségek, foglalkozások sem maradnak ki a kínálatból. A tanultakról a gyerekek közös játékokon, vetélkedőkön, versenyeken adhatnak számot. A tábor utolsó napján vidám vásárt rendezünk azokból a kis portékákból, amiket a résztvevők készítenek a táboros hét során.

Kép_2

A negyedik tábor július 27-31. között lesz, pszichés problémákkal küzdő kamaszok részére,  „Lóerő” címmel.

A táborban a gyerekek mindenről tanulhatnak, ami „ló”.  Sokuk vágyik arra, hogy barátkozhasson egy állattal, hiszen gyakran nincsenek barátaik, bizalmas kapcsolataik, kortársaikkal nehézkes a viszonyuk. Ebben nagy segítséget nyújthat a ló. A tábort egy pszichológus és egy lovasterapeuta fogja vezetni, azért, hogy a gyerekek jobban megismerjék a lovak belső világát, és ezáltal fejlesszék saját szociális készségeiket.

Reméljük, hogy idén is olyan felejthetetlen élményekkel távoznak a gyerekek a táborokból, mint a korábbi években. 

Az MLTSZ munkájáról további információ olvasható a www.lovasterapia.hu weboldalon. Ugyanitt látható egy rövidfilm a 2018-as Lovasterápiás Versenyről: https://www.youtube.com/watch?v=5VapWAbSxcQ&t=46s