A legjobb pályázatok beküldőit a szervezők meghívták az Országház Felsőházi termébe, ahol lehetőséget kaptak arra, hogy személyesen feltegyék a pályázatukban leírt kérdéseiket, interpellációjukat az adott kérdésben illetékes miniszternek, államtitkárnak. Miután a gyerekek a válaszokat megkapták, a Házszabály szerint azokat szavazásra bocsájtják.

Az ország egész területéről, összesen 65 településről, így Baranyából, Budapestről, Nyugat-Magyarországról, Jászfényszaruról, Fót és környékéről, Zemplénből, Nyíregyháza és környékéről, illetve a határon túlról további 6 településről, összesen 71 településről hívtak meg gyermekeket erre az eseményre, akiknek utazási és étkezési költségét a szervezők magukra vállalták.

I.Magyar Gyermek és Ifjúsági Országgyűlés

Meghívtak diákokat egyházi iskolákból: Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium, Lauder Javne Iskola, Pannonhalmi Bencés Gimnázium, alapítványi iskolákból: pl. Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium és Szakközépiskola, és az ország legeredményesebb gimnáziumából, a budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumból is.

A rendezvény házigazdája Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt, aki a 210 meghívott gyermeket és fiatalt Edvi Péterrel, az NGYSZ elnökével és Bánki Erikkel, az Országgyűlés Sport - és turizmusbizottság elnökével, az NGYSZ alelnökével közösen fogadta.

A gyermekek és fiatalok által felvetett kérdések és javaslatok főleg a családvédelem, a munkanélküliség, a mezőgazdaság, a környezetvédelem, az oktatás, az iskolai sportoktatás, a különórák, az állatkínzás és az egészséges életmód – szeszesital- és drogfogyasztás, dohányzás, gyorséttermi ételek fogyasztása stb.- témaköröket érintették. 

A Gyermekek Világnapját az 1920-as évektől Németországban és Ausztriában szeptember 20-án kezdték el ünnepelni, amely hagyomány egyre jobban elterjedt és ma már szinte a világ minden országában megemlékeznek róla.

Ezen a napon a gyermekekre gondolunk, az ő támogatásukra, jogaik védelmezésére, lehetőségeikre, jövőjükre, és arra is, hogy mi milyen országot, világot adunk át nekik, ahol majd ők döntenek a mi nyugdíjas éveinkről.