Mi is az a Digitális Témahét?

Magyarország legnagyobb digitális pedagógiai kezdeményezése, amely 2016-ban indult útjára az Emberi Erőforrások Minisztériumának kezdeményezésére. Kiemelt célja a digitális kompetencia fejlesztése. Fontos törekvés továbbá az is, hogy a pedagógusok tudatos és biztonságos, kreatív digitáliseszköz-használatra épülő tanulási folyamatokat tervezzenek és valósítsanak meg.

Az edukáció oda-vissza működik

Safer Internet Centerünk hazai tudatosságnövelő központként azért csatlakozott most is a témahéthez, hogy minél gyakrabban és minél több fórumon felhívjuk a figyelmet az internet előnyeire, lehetőségeire és esetleges veszélyeire is. Oktatóink kötetlen, interaktív formában tartottak előadásokat a biztonságos internethasználatról a hazai általános és középiskolákban. De előfordult, hogy a tanulók osztották meg saját tapasztalataikat, tudásukat a szakemberekkel. Így került a középpontba például az egyik előadáson a “Green screen” technológia, azaz a zöld háttér előtt különféle tartalmakat gyártó gyerekek fogalma.

Oktatói beszámolók a témahétről

A témahét népszerű volt, az iskolák nyitottak a digitális védelemről szóló oktatásokra. Érdemes azonban odafigyelni néhány oktatónk személyes tapasztalataira: úgy látják, a gyerekek semmiféle veszélyt nem éreznek a digitális térben: többségük nyilvános profilt használ, rengeteg tartalmat oszt meg, és idegenekkel csetel. A gyerekek internetezési szokásairól kiderült, hogy akár napi 5 órát is lógnak a neten, mindenféle szülői korlátozás nélkül, mivel a szülő legtöbb esetben nem is tudja, hogy mit csinál a gyereke a világhálón. A gyerekek elmondásából az is kiderült, hogy a lányok sokkal nyitottabban viselkednek a digitális térben, mint a fiúk.

Jelenleg csaknem 30 fős a Saferinternet-oktatói csapatunk. Ők a jövőben is kitartóan tanítják a gyerekeket és felnőtteket a biztonságosabb internethasználatra. Előadásaink ingyenesen elérhetőek az ország egész területén.

A Digitális Témahét után is várjuk az iskolák jelentkezését az alábbi linken: https://www.saferinternet.hu/legyel-az-internet-asza/oldalsav/oktatasok-megrendelese.

Szervezetünk 2019 óta saját hotline-t működtet, amelyen keresztül a felhasználók bejelenthetik a káros és illegális tartalmakat: www.biztonsagosinternet.hu.