A foglalkozásokon olyan gyerekek vehettek részt, akik év közben lovasterápiás foglalkozásra járnak Fótra. Az öt tábor a MOL Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító Program 2023 támogatásával valósult meg.

A lovasterápiás táborokban 5 hét alatt 78, különböző típusú sérüléssel élő gyermek vett részt. Volt közöttük látássérült, tanulásban és/vagy értelmileg akadályozott, autizmussal élő, hiperaktív, szorongó, mozgássérült, halmozottan sérült, valamint pszichés problémákkal küzdő gyerek is. A táborokat korosztályos bontásban, a résztvevők képességeinek megfelelő tematikával szerveztük. A kiegészítő terápiás foglalkozások tartására külsős terapeutákat (szomatopedagógus, fejlesztő pedagógus, művészetterapeuta, zeneterapeuta, gyógytornász, és egyéb szakembereket) is meghívtunk.

Lovasterápiás tábor a környezettudatosság jegyében - 2024.06.24-28. Szüle Eszter gyógypedagógus-lovasterapeuta vezetésével                                                                                    

Az első táborban 7-16 éves gyermekek vettek részt a Vakok Általános Iskolájából, 18 fővel. A lovasterápiás foglalkozások keretében csapatváltó ügyességi feladatokat, versenyeket tartottunk. A tematikához kapcsolódva sokat tanultak a gyerekek a környezetvédelemről, a szelektív hulladékgyűjtésről, a zero waste-ről és a komposztálásról. A játékos foglalkozások során fejlődött az egyensúlyérzékük, a mozgáskoordinációjuk, a tájékozódási képességük és a taktilis érzékelésük. Esténként együtt készítették a vacsorát a kemencében és a tűzrakó helyen.

lovastábor2024_5

Élet a farmon

2024.07.01-05. Réti Boglárka gyógypedagógus- lovasterapeuta vezetésével

A táborban a résztvevők (8-14 éves, pszichés zavarral küzdő, illetve fogyatékkal élő gyerekek, 15 fő) megismerkedtek a parasztudvar állataival. Tanulmányozták az állatok tulajdonságait, életmódját, gondozását, gyakorlati ismereteket szerezhettek a farmon folyó munkáról. Ezek a tapasztalatok érdekesek számukra, hiszen a legtöbbjük városban él, és egyáltalán nem ismeri a vidéki, falusi életet. A programokhoz a lovardai környezet autentikus helyszínt biztosított, hiszen a fóti központban több jurta van, istállók, legelők és szántó, a lovak mellett pedig kutyák, macskák, szamarak, sertések, szárnyasok is élnek a területen. Van még egy gyógy- és fűszernövényspirálunk is, így a gyerekekkel ezeket a növényeket és gyógyító hatásukat is megismertethettük. Rózsakertünkben több mint 100 rózsafa található: ezek a locsolása, gondozása is fontos feladat volt. Kutatások bebizonyították, hogy az ilyen ökoterápiás foglalkozások kifejezetten hatásosak súlyos pszichiátriai problémákkal küzdő, kedvezőtlen társadalmi helyzetben lévő, sérült, fogyatékos, valamint civilizációs és szenvedélybetegségekkel küzdő személyeknél. A program során a gyerekeket bevontuk a lovak gondozásába is (lóápolás, fürdetés, legeltetés, szerszámozás) és az istállómunkákba is (trágyázás, almozás, etetés). Nem maradhatott el a lovaglás sem, gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna formájában. A programba meghívtunk kutyás terapeutát is.

lovastábor2024_3

Varázsceruza-tábor

2024.07.08-12. Bozori Gabriella gyógypedagógus-lovasterapeuta vezetésével

A táborban a pszichés zavarokkal, magatartás- és enyhébb tanulási problémákkal küzdő kisiskolás és kamasz korosztály vehetett részt, maximum 15 fővel. A művészetterápia egy olyan kiegészítő terápiás módszer, mely az alkotás folyamatát a gondolatok és érzések kifejezésére használja. A tábor során a lovas élményeket, a lovakkal megélt különböző helyzeteket más-más technikával jelenítettük meg: rajzot, festményt, montázst, fotókat készítettünk a gyerekekkel, kis terepasztalt készítettünk a legelőről, a ménesről, az istállókról, a lovaspályákról. A képzőművészet mellett nagy hangsúlyt helyeztünk a zenére, zenehallgatásra, a közös éneklésre is. Természetesen a lovasterápiás programok sem hiányozhattak: így a lóápolás, a lóvezetés, a gyógypedagógiai lovastorna, a lovak gondozása és etetése.

lovastábor2024_2

Ló-Varázs pszichológiai lovasterápiás tábor

2024.07.15-19. Auth Zsófia pszichológus-lovasterapeuta vezetésével

Kamaszoknak és kiskamaszoknak szólt a tábor, akiknek beilleszkedési nehézségeik vannak. Ennek hátterében jobbára a szorongás, impulzuskontroll problémák, figyelem- és ingerfeldolgozási nehézségek állnak. A programok támogatást adtak a kiskamaszok saját értékeik megismerésében, mások erényeinek fel- és elismerésében, vágyott szerepek kipróbálásában, ezekhez kapcsolódó viselkedések elsajátításában és gyakorlásában. A lovak nagy segítségünkre vannak ebben, könnyű hozzájuk képzeteket társítani, projekciós felületként szolgálnak, beindítják a fantáziát, reakcióik tükrözik a viselkedésünket, ezáltal segítenek felismerni saját érzelmi állapotunkat, motivációinkat, bizonytalanságainkat és erőforrásainkat. A program során változatos feladatokban figyelhették meg a résztvevők a lovak tulajdonságait a külső jellemzőktől haladva a belső tulajdonságok, jellemvonások felismerése felé. A gyerekek saját magukon is azonosíthatták az összegyűjtött jellemzőket és egy „VarázsLó” segítségével új, kívánt tulajdonságokra (szupererőre) tehettek szert. A program zárásaként egy közösen írt történetet adtak elő lovak részvételével.

lovastábor2024

Cirkusztanfolyam

2024.07.22-26. között Bozori Gabriella gyógypedagógus-lovasterapeuta vezetésével

Ebben a táborban 5-14 éves, pszichés zavarral küzdő, illetve fogyatékkal élő gyerekek vehettek részt, maximum 15 fő. A foglalkozásokon a gyerekek egy cirkuszi előadásra készültek fel. Cirkuszi függönyt, plakátokat, jelmezeket, kellékeket készítettek, miközben nem maradt el a lovak ápolása, felszerelése, a futószáras lovaglás és a gyógypedagógiai lovastorna, illetve az önálló lovaglás sem. Az önálló teljesítmény itt ugyanolyan fontos, mint az együttes élmény, a kognitív, a motoros és a szociális funkciók fejlesztése, valamint a sikerélményen keresztül az önbizalom növelése. A program fénypontja természetesen a cirkuszi előadás bemutatása volt.

Augusztusban még 20 hátrányos helyzetű gyerek jön táborozni a fóti Lovasterápiás Központba.

A Gyermekmentő Szolgálat munkájáról, programjairól további információ olvasható a www.gyermekmento.hu oldalon. A lovasterápiáról a www.lovasterapia.hu weboldalon lehet tájékozódni bővebben.

Fotók: MLTSZ