Ezúton is köszönjük a cég támogatását, melyet a táborokban részt vevő sérült, fogyatékos, illetve különböző pszichés problémákkal élő gyermekek étkeztetésére fordítottunk. A táborokban összesen 39 óvodás-, illetve iskoláskorú gyermek vett részt a 3 hét alatt. A tábori programok megvalósítását 15 szakember (gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus, zeneterapeuta, gyógytornász, illetve lovasterapeuta) és 20 önkéntes segítette. A táborba az alábbi diagnózisokkal érkeztek a gyerekek:
- tanulásban akadályozott: 11 fő
- autizmus: 11 fő
- hiperaktivitás, figyelemzavar: 4 fő
- értelmileg akadályozott: 2 fő
- hallássérült: 1 fő
- mozgásban akadályozott: 1 fő
- pszichés problémák: 3 fő
- magatartásproblémák: 2 fő
- szenzoros ingerfeldolgozási problémák: 4 fő

Összesen: 39 fő

lovastábor2lovastábor3
Mindhárom tábor fő eleme a lovasterápia volt. A lovas programokon belül a gyerekek bekapcsolódtak a lovak gondozásába, fürdetésébe, megismerték a lóápolás és a lovak körüli viselkedés szabályait. Lovasterápiás foglalkozásokat szerveztünk számukra a szenzoros parkban, de részt vehettek akadálypályán történő önálló lovaglásban, lóháton végrehajtott ügyességi feladatokban, egyéni és csoportos gyógypedagógiai lovastorna foglalkozásokon, de lovagoltak terepen, díjlovas négyszögben, illetve futószáron is. A lovak körüli földi munka keretében gyakorolták a lóvezetést.

lovastábor4lovastábor5

A délelőtti lovasterápiás foglalkozásokat délután külsős terapeuták segítségével megvalósított csoportos terápiás foglalkozások egészítették ki. A gyerekek részt vehettek zeneterápián, játékos kognitív fejlesztésen, nagy és finommozgásokat fejlesztő foglalkozásokon. Ezek mellett számos szabadidős játék színesítette a tábor programját: trambulinozás, vízipisztolyozás, fürdés, vizes játékok, játszótéri játékok, kalandpark, rajzverseny, buborékfújás, asztalifoci, körjátékok, meseolvasás, versmondás, éneklés, homokvár-építés, sorversenyek stb.

A táborok napirendje az alábbiak szerint alakult:
- 8:00 óra körül érkezés, játszótér, szabad játékok, irányított játékok
- 8:45 reggeli
- 9:30 készülés a lovas foglalkozásokra, átöltözés, lovak előkészítése
- 10:00-től lovasterápiás foglalkozások csoportbontásban 3 helyszínen, forgószínpadszerűen
- 12:15 fürdés, vizes játékok, vízipisztolyozás
- 12:45 ebéd
- 13:15 csendespihenő, meseolvasás, rajzolás, építő- és társasjátékok
- 14:00 délutáni terápiás foglalkozások csoportbontásban, külsős terapeuták bevonásával
- 15:30 uzsonna
- 16:00 elpakolás, rendrakás, hazaindulás

lovastábor6

Ezek az intenzív, egyhetes, komplex élmény- és lovasterápiás táborok nagyon jól kiegészítik és hatékonyabbá teszik az évközi terápiás folyamatot. A táborok célja, hogy új körülmények között és új feltételekkel a gyerekeket saját teljesítményükhöz kapcsolódó sikerélményekhez juttassa, ami erősen hozzájárul a fejlődésüket akadályozó gátak áttöréséhez. Ezek az új élmények és tapasztalatok segítik a magatartásuk, viselkedésük módosulását, a környezethez való adaptív alkalmazkodást, személyiségük komplex fejlődését és a szocializációjukat.

Köszönjük még egyszer az Orbico Hungary támogatását! A táborainkhoz adott 600.000.- forintos támogatást a táborozó gyerekek étkeztetésére fordítottuk!