Idén sem maradt el a Magyar Országgyűlés, valamint a székely és a csángó közszereplők focicsapatainak barátságos futballtornája Csíkszentdomokoson, a Buzánszky Jenőről elnevezett labdarúgóközpontban. A tornát a magyar parlamenti válogatott nyerte. A mérkőzések után ünnepélyesen felavatták a megújult sportlétesítményt.

Csíkszentdomokos5

2023. október 6-án labdarúgótorna keretében adták át Csíkszentdomokoson a Buzánszky Jenő Sportközpontot. A létesítményt a legendás Aranycsapat egykori hátvédjéről nevezték el, aki haláláig betöltötte a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) Sportbizottságának elnöki tisztjét, és több mint 20 éven keresztül kísérte el az NGYSZ önkéntes orvoscsoportját Erdélybe. Gyakran vele tartott Hidegkuti Nándor, az Aranycsapat egykori csatára, Szepesi György sportújságíró és Wichmann Tamás, kilencszeres világbajnok kenus is. Buzánszky úgy vélte, hogy a foci, mint játék, közelebb hozza egymáshoz még a közélet szereplőit is. És igaza volt! Az ő javaslatára 23. éve létezik, így már hagyománnyá vált a Magyar Parlament, a székely és a csángó közszereplők csapatainak őszi futballtornája. A most pénteki barátságos focitorna győztese a Magyar Országgyűlés válogatottja lett (csapatkapitány Kövér László házelnök). A parlament a csángó közméltóságokat (csapatkapitány Polgár László elnök) 5-1-re, a székelyeket (csapatkapitány Tánczos Barna, volt miniszter, szenátor) pedig 4-0-ra győzte le.

Csíkszentdomokos

De Buzánszky Jenő – mint a Gyermekmentő tagja – főleg a gyerekek sportolását szorgalmazta. Már 25. éve annak is, hogy Kurkó István csíkszentdomokosi tanítóval kitalálták az Erdélyi Gyermek-és Ifjúsági Focikupát, ahol gyerekcsapatok kergetik a labdát. Ezt azóta is minden év tavaszán megszervezi a Gyermekmentő Szolgálat.

A mostani focitorna után ünnepélyesen felavatták a megújult labdarúgóközpontot. A felszentelést Csibi László plébános végezte.

Csíkszentdomokos2

A sportközpontban elkészült egy öntözőrendszerrel ellátott, 68 x 100 méteres füves, valamint egy 22 x 40 méteres műfüves pálya, mely utóbbi rossz időben is alkalmas sportolásra. Mindkét pályát korszerű világítási rendszerrel láttak el.

Csíkszentdomokos6

A sportlétesítményhez tartozik még 2 db, egyenként 280 négyzetméteres épület. Az egyikben két öltöző van zuhanyozókkal és közösségi térrel, a másikban ugyancsak két öltöző zuhanyozókkal, szertárral, valamint az emeleten 22 fő befogadására alkalmas szálláshelyiséggel. A Buzánszky Jenő Sportközpont kialakítását a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Bethlen Gábor Alapítvány finanszírozta, 220 millió forint értékben. 

Csíkszentdomokos4

A sportcentrum létrejöttét a Gyermekmentő Szolgálat tagjai és segítői sok-sok önkéntes munkával és felajánlással segítették, - aminek értéke jócskán meghaladja a pénzbeli támogatást -de sokat segítettek a falu lakosai is.

A mérkőzések és ünnepségek után megalakult a Csíkszentdomokosi Sportegyesület, mely a jövőben a pálya fenntartásáért és üzemeltetéséért felel. Az egyesület elnökének Bánki Erik országgyűlési képviselőt választották meg. Alelnökök  lettek a csíkszentdomokosi polgármesteri hivatal által delegált képviselők, Karda Róbert polgármester, valamint Albert Alfonz Pál, a csíkszentdomokosi közbirtokosság elnöke. A gyermek-és ifjúsági tornákért felelős alelnök Kurkó István csíkszentdomokosi tanító úr lett, a felügyelőbizottság elnökének az alapítók Tánczos Barna egykori minisztert, szenátort javasolták.

Fotók: MCSMSZ/Berszán-Árus Dániel