A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes fogorvosa és szájhigiénikusa szeptember 6-án, Gyulán nézte át az alsósok fogait. A vizsgálaton 190 tanuló vett részt. Összesen 250 lyukas tejfogat, 14 lyukas maradandó fogat, 25 tömést regisztráltak.

12 gyermeknek volt fogköve, 85 diák büszkélkedhetett teljesen ép fogazattal. Az első és másodikos osztályosoknál találták a legtöbb szuvas tejfogat - volt olyan alsós, akinél nyolcat.

fogászati roadshow_Gyula4

A szervezet szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy nagymértékű tejfog-romlásnál a maradandó fog is károsodhat. Azt tanácsolják, hogy a kötelező iskolafogászati szűrés után érdemes fogorvoshoz is elvinni a kicsiket. Ezt egyre többen meg is teszik a szülők közül.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere is azt hangsúlyozta, hogy elkötelezettek a megelőzés ügye mellett, a város ezért is számít a program egyik állandó állomásának.

Az országot járó önkéntes fogorvosoknak sajnos évek óta rossz tapasztalatai vannak a diákok fogainak állapotáról és fogápolási szokásairól. A tavalyi szűréseken megjelent gyerekeknek több mint a felének volt szuvas foga, de volt olyan helyszín, ahol ennél is rosszabb volt az arány.  Ezért is tartja fontosnak az NGYSZ és a programot támogató OTP Bank, hogy minden évben egyre többen vegyenek részt fogászati szűrésen és szájhigiéniai oktatáson, mert a prevenció létfontosságú.

fogászati roadshow_gyula3

Az autóbuszból kialakított mozgó fogászati rendelőt az OTP Bank adományozta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak 1995-ben. A rendelőben a szervezet önkéntes fogorvosai ingyenes fogászati szűrést, szaktanácsadást és szájhigiéniai felvilágosító munkát végeznek Magyarországon és határon túli területeken. Megmutatják a gyerekeknek a helyes fogápolás módszereit, technikáit, mindezt játékos formában, hogy a kicsik megtapasztalhassák, nem kell félniük a fogorvostól, a fogászati vizsgálattól.

A fogászati roadshow október közepéig tart.