A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának lovaspályáit péntektől vasárnapig magyar és külföldi profi díjlovasok és fogyatékossággal élő, év közben lovasterápiára járó gyerekek népesítik be. A Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenyen a három nap alatt 25 versenyszámban 11 ország 62 lovasa méri össze a tudását. A nemzetközi verseny két versenyszáma egyben Világkupa-forduló is. A nemzetközi zsűri több tagja világbajnokságok és olimpiák elismert bírája, többek között Elke Ebert (Németország), Bernard Maurel (Franciaország, a zsűri elnöke), Elizabeth McMullen (Kanada) és Anne Prain (Franciaország).   

lovasverseny5

Pénteken 4 nemzetközi és 3 nemzeti versenyszámban indultak a lovasok, valamint a Magyar Parasport Bajnokságon. Az egyes versenyszámok házigazda szerepét idén is a Gyermekmentő Szolgálat ismert tagjai, közéleti személyiségek vállalták el. Pénteken Erdei Zsolt profi boksz világbajnokkal, dr. Körmendy Ékes Judittal, a Liszt Ferenc Kamarazenekar Alapítvány kuratóriumi elnökével, Nyitrai Zsolt parlamenti képviselővel, Tarnai Richárd Pest megyei főispánnal és Kövér Lászlóval, az NGYSZME elnökével, az Országgyűlés elnökével találkozhattunk a díjlovas pályák szélén.

lovasverseny3

Az egészséges sportolók versenyeivel párhuzamosan sérüléssel élő, év közben lovasterápiás fejlesztésben részesülő gyerekek csapatversenyei zajlanak két külön pályán. A gyerekek büszkén mutatják be, mi mindent tanultak meg lóháton a terápiás foglalkozások, illetve a parasport edzések során. Összesen 22 csapat 145 gyereke nevezett az idei megmérettetésre.

lovasverseny2

Pénteken a gyerekcsapatok 10 versenyszámban mérték össze tudásukat. Az intézmények magas pénzdíjakat, a gyerekek értékes, szép ajándékokat kaptak. Az időjárás mostohán bánt mindenkivel, de a legfontosabb a részvétel és a sikerélmény!

lovasverseny7

A Lovasterápiás Verseny pénteki házigazdái Kövér László, a NGYSZ Magyar Egyesület elnöke, az Országgyűlés elnöke, Nagy István agrárminiszter, Ligárt Balázs, a Magyar Paralimpiai Bizottság sportigazgatója, valamint Gonda Gábor, a T-Systems Zrt. vezérigazgatója voltak.

A verseny ideje alatt az induló gyerekek és fóti iskolás gyerekek ingyenes fogászati szűrésen és szájhigiénés oktatáson vehetnek részt a Gyermekmentő Szolgálat kitelepült mozgó fogászati rendelőjében.

lovasverseny8

Lesz tanácsadás a nőgyógyászati szűrőkamionban, az Élhető Jövő Parkban pedig a fenntartható fejlődésről és a környezetvédelemről hallhatnak előadásokat a gyerekek és felnőttek, illetve megismerhetik azokat a megoldásokat, amelyekkel a Gyermekmentő Szolgálat intézetében energiatakarékos, önellátó módon hűtenek, fűtenek és világítanak. A gyerekek – az időjárást meghazudtoló – felhőtlen szórakoztatásáról arcfestők, kézművesek, buborékfújó és lufihajtogató gondoskodik.

lovasverseny1

A Nemzetközi Díjlovas Verseny pénteki eredményei:

A Szent György Díj verseny győztese: Alexander Matthias Rath, Thiagó nevű lovával. A többszörös német válogatott versenyző 2010-ben világbajnokságon egyéniben 9., csapatban bronzérmes volt. Korábban ő lovagolta a világhírű Totilast, akinek a nevéhez több világrekord fűződik.

A Póni Csapatfeladat győztese: Amida Wikus osztrák versenyző, Delightful Drogba nevű lovával. Idén indult a Póni Európa-bajnokságon Lengyelországban.

A Junior Csapatfeladat győztese: Felvinci Lilla magyar sportoló, Bonjour Majlund nevű lovával. Fiatal tehetség, aki többször lovagolt már korosztályos Európa-bajnokságon döntőben.

A Fiatal Lovas Csapatfeladat győztese: Felicita Simoncic osztrák sportoló.

A Nemzeti Díjlovas Verseny pénteki eredményei:

A Szent György Díj verseny abszolút győztese: Sedlmayer Eszter, Ciacon nevű lovával.

A páros idén a Fiatal Lovak Világbajnokságán képviselte Magyarországot.

A Junior Csapatfeladat abszolút győztese: Németh Gábor, Don Thatch nevű lovával.

A Díjlovaglás legmagasabb szintjén versenyző lovas, más lovasszakágakban is eredményes.

A könnyűosztályú díjlovaglás abszolút győztese: Szeivolt Hanna Titanilla, lova: Herzkoenig NRW.

Ígéretes, fiatal tehetség.

A Parasport bajnokságon különféle sérültségi fokú lovasok vettek részt. Volt, aki lépésben mutatta be a programot, akadt, aki ügetésben.

A mozgásukban korlátozottak között indult egy látássérült lovas, akit segítői hanggal irányítottak a pálya széléről. A versenyszám házigazdája Erdei Zsolt, profi ökölvívó világbajnok volt.

A háromnapos verseny főbb számait élőben lehet követni a www.lovasverseny.hu oldalon.

A rendezvény főtámogatója az OTP Bank, kiemelt támogatók Magyarország Kormánya, a Mercedes-Benz Hungária Kft., a T-Systems Magyarország és a Waberer’s International. 

A Díjlovas- és Lovasterápiás versenyről bővebb információ: 

http://www.lovasterapia.hu/hirek/program_2022.html

Fotó: Fürjes Viktória, Szollár Zsófi és Huszár Dávid