Segítség a háború elől menekülőknek

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szakorvosi munkával, valamint gyógyszerekkel, maszkokkal, fertőtlenítő, mosó- és öblítőszerekkel támogatta az Ukrajnából menekülőket, valamint az ukrán határ menti településeken élőket, és az itt felállított befogadóközpontokat. A segítségnyújtás idejére Tiszakóródra telepítettük mobil szűrőkamionunkat, önkéntes orvosaink ebben gyógyították a hozzájuk fordulókat, illetve tanácsadást tartottak. Az ellátásban nem csak a menekültek részesültek, hanem a térség kistelepülésein élő gyerekek, fiatalok, rászorulók is. Szakorvosaink összesen 211 vizsgálatot végeztek itt ebben az időszakban. A Richter Gedeon gyógyszergyártól kaptunk egy nagyobb, több mint 15 millió forint értékű gyógyszertámogatást. Ezt részben az érintett Tisza-menti települések körzeti orvosainak, részben kárpátaljai kórházaknak ajándékoztuk, és Ukrajna más területeire is juttattunk belőle.

Gyógyítás számokban

2022 első félévében még a pandémia, és az ahhoz kapcsolódó korlátozó rendelkezések miatt az erdélyi és a kárpátaljai rászoruló gyermekek - az életmentő beavatkozást igénylő esetek kivételével  - csak időeltolódással, a járványügyi előírások szigorú betartása mellett érkezhettek gyógykezelésre Magyarországra. Ez a helyzet a második félévre rendeződött. 2022-ben 12 magyarországi és külföldi gyermek gyógykezelését vállaltuk.

fül orr gége rendelő

Teréz körúti rendelőinkben összesen 2892 szakvizsgálatot, fejlesztő foglalkozást tartottak orvosaink, egészségügyi szakembereink. Szülői konzultációt, tanácsadást 19 esetben végeztek. Év vége előtt beindult sportorvosi szakrendelésünk, ez év januárjától pedig a gyermekfogászati rendelésünk is. Az OTP Roadshow keretén belül mozgó fogászati rendelőnk évek óta járja az országot. 2022-ben 3300 gyermek számára biztosítottunk ingyenes vizsgálatot, fogászati szaktanácsadást és szájhigiénés oktatást 10 vidéki településen és a fővárosban. Az idei fogászati roadshow áprilisban indul útjára.

roadshow7

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában és az ott szervezett intenzív nyári táborokban összesen 3377 terápiás foglalkozást tartottak tavaly. Ez összesen a két helyszínen (Fót és Teréz körút) 6269 terápiát jelent. 2022. szeptember 30. és október 2. között rendeztük meg a Magyar Lovasterápia Szövetséggel közösen a XVIII. Nemzetközi Díjlovas Világkupát és Lovasterápiás Versenyt. A lovasterápiás versenyen a három nap alatt 22 gyerekcsapat, összesen 145 gyerek mérte össze a tudását, 23 kategóriában.

lovasvasárnap8

Safer Internet Program

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 2009 óta az európai uniós Safer Internet Programban magyarországi konzorciumvezetőként, tudatosságnövelő központként és forródrótként (hotline) működik. 2022-ben 95 magyarországi településen összesen 358 oktatást tartottak trénereink. Büszkén elmondhatjuk, hogy ezzel csaknem 25.000 főnek nyújtottunk szakmai segítséget a biztonságosabb online jelenléthez, amiből több mint 22.000 gyerek volt.

SID 2023

Rendezvényeink

Idén május utolsó hétvégéjén, 27-én és 28-án tartjuk ingyenes gyermeknapi rendezvényünket a Városligetben. A sok ingyenes, minden korosztályt megszólító játéknak, attrakciónak és programnak köszönhetően (légvárak, színpadi programok, Nemzetek utcája, gipszfestés, fogászati szűrés, dentálhigiénés prevenció, Biztonságos Internet Sátor, focikupa stb.) a rosszabb anyagi körülmények között élő gyerekek, fiatalok és családok is tartalmas, élménydús, vidám hétvégét tölthetnek el a Városligetben. A hétvégére határon túli gyermekcsoportokat is meghívunk és vendégül látunk.

városliget2022_sip1

Ugyancsak készülünk május 30-ai jótékonysági estünkre, ezúttal a Budapesti Operettszínházban.  

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöksége és kuratóriuma a március 17-ei ülésén a következő határozatokat hozta:

1/           Jóváhagyta a beérkezett egészségügyi kérelmek alapján 12 fő hátrányos helyzetű, beteg, magyarországi és határon túli gyermek gyógykezelésének és műtéti költségeinek átvállalását, 1 890 520 Ft értékben.               

2/           Jóváhagyott három intézményi támogatást, 4.500.000 Ft értékben.

3/           Jóváhagyott négy beérkező szociális kérelmet, összesen 182 ezer Ft értékű vásárlási utalvány formájában.               

 4/           Az elnökség döntött egyesületi tagfelvételről és tagtörlésekről.

Fotók: Gordon Eszter.