„Csak végeztem a munkám, nem vártam ezért semmit!” – díjazása után ilyen szerényen nyilatkozott dr. Kraft Zsolt, marosvásárhelyi születésű, Csíkszeredában élő ortopéd és traumatológus főorvos, a Csíkszeredai Sürgősségi Kórház Ortopédia-Traumatológia Osztályának nyugalmazott osztályvezető főorvosa. Csaknem három évtizede segíti a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvoscsoportjának munkáját, a szakmai kapcsolatok kialakítását és ápolását Erdély és Magyarország között. A magyar közösségekért végzett önzetlen és példaértékű szolgálatáért a korábbi államfő, Áder János a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta számára.

A díjat szeptember 13-án vehette át Tóth László főkonzultól egy megható ceremónia keretében Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán, a csíkszeredai Lázár-ház dísztermében.

dr. Kraft Zsolt2

Kraft doktor úr 1997-ben, az első Erdélyi Orvosnapok alkalmával ismerkedett meg, majd barátkozott össze a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat csapatával, és azóta vesz részt önkéntesként a munkájukban.

A szakember nevéhez fűződik a csíkszeredai kórház ortopédia és traumatológia osztályának létrehozása 2002-ben. A leromlott állagú Hargita megyei intézményben így jött létre egy modern, színvonalas osztály, jónéhány támogató, köztük a Gyermekmentő Szolgálat segítségével.

Az elmúlt években a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat számos Hargita megyei gyermeket hozatott Budapestre és támogatta itteni műtétjüket. Legutóbb például egy csípőficamos gyermeket operáltak meg a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben Kraft doktor szakmai véleménye alapján, mert odahaza a kezelésére nem volt mód. A szakmai segítségen túl a Gyermekmentő műszerekkel, orvosi segédeszközökkel és felszereléssel, valamint továbbképzésekkel is támogatja a Hargita megyei kórházat.

Dr. Kraft Zsolt tavaly vonult nyugdíjba, de azóta is mindenben segíti a Gyermekmentő önkéntes orvosainak erdélyi munkáját. Kitűnő szakmai és emberi kapcsolatot ápol velük, és nagy gondot fordít arra, hogy az ortopédiai betegségekkel küszködő erdélyi gyermekek a legkorszerűbb ellátásban részesüljenek.

Dr. Kraft Zsoltot szenvedélyesen érdekli Erdély története és kultúrája.

Szabadidejében többször szervezett kirándulásokat a Gyermekmentő orvoscsoportja tagjainak is, ahol mindig Erdély egy-egy nevezetességét, műemlékét, természeti helyét mutatta meg nekik – hangzott el a laudációban.

Köszönőbeszédében dr. Kraft Zsolt hangsúlyozta, álmodni sem mert ilyen magas kitüntetésről. „Mindig tettem, amit tennem kellett, végeztem a munkám.”

Az orvosi hivatás családjában apáról fiúra szállt: családtagjai 1957-től folyamatosan gyógyítanak a Csíkszeredai Megyei Kórházban. Kraft Zsolt évekig együtt dolgozott édesapjával, dr. Kraft Gézával, majd később a fia, dr. Kraft Hunor is a kollégája lett, aki jelenleg is a kórház szülész-nőgyógyász főorvosa, és ő is tartja a kapcsolatot a Gyermekmentő Szolgálattal. Nem meglepő, hogy a most 10 éves unoka is orvos szeretne lenni.

Ezúton is szeretettel gratulálunk dr. Kraft Zsoltnak kitüntetése alkalmából!