A gyerekek 60 magyarországi településről érkeztek, szinte az ország minden területéről.

A határon túlról 45 településről jöttek csoportok: Erdélyből, Felvidékről, a horvátországi Baranyából, Vajdaságból és Kárpátaljáról. A csoportok utazási, szállási és étkezési költségét teljes mértékben a szervezők állták.

Budapestről a Wesley János Általános Iskolából és a Főváros Önkormányzatának Csepeli Gyermekotthonából hívtak meg hátrányos helyzetű gyermekeket, illetve a Pető Intézetből és a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthon, Óvoda és Általános Iskolából érkeztek sérült gyermekek.

Az ünnepség házigazdája Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt, aki az Országház kulcsát átadva egy napra átengedte a gyermekeknek a Parlament termeit.

Parlamenti_Gyermekkaracsony_Kover_Laszlo_Megasztar

A meghívott gyermekeket népszerű művészek, előadók karácsonyi műsora szórakoztatta.

Részt vehettek a Csodák Palotája és az Ability Park programjain, válogathattak buborékfújás, arcfestés, lufihajtogatás, lézer-fényjáték és kézműves foglalkozás közül. Találkoztak neves sportolókkal és zenészekkel, illetve idegenvezetők végigkalauzolták őket az Országház nevezetességein.

A négyórás program tizenkét helyszínen zajlott. Fellépett az Operettszínház társulata, a Péterfy Bori&Love Band – aki a ”Zenével a gyermekekért” kampány keretében a Gyermekmentő Szolgálat számára írt „Csak egy ugrás” című dalt mutatta be. A Megasztár 5. győztesei – Tolvai Renáta, Kökény Attila, Kállay-Saunders András és Patai Anna – új dalukat mutatták be "Karácsonykor" címmel.

Muzsikált még a Kaláka és a Nemadomfel együttes – utóbbi egy olyan integrált zenekar, ahol a szólisták kivétel nélkül sérült előadók –, illetve Gubás Gabi és zenekara, Bio-Mesekoncert című előadásával.

Parlamenti_Gyermekkaracsony_sportolokkal

A gyerekek neves sportolókkal is találkoztak: Buzánszky Jenővel, a legendás Aranycsapat tagjával, az NGYSZ Sport Bizottságának elnökével, Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázóval, Wichmann Tamás kilencszeres kenu világbajnokkal, Erdei Zsolt ökölvívó világbajnokkal, Pásztory Dóra paralimpikon úszóbajnokkal, Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívóval, Béres Alexandra fitness világbajnokkal, Kassai Viktor nemzetközi labdarúgó-játékvezetővel, Vajda Attila olimpiai kenubajnokkal és Dala Tamás vízilabdázóval.

A Megasztár 5. közkedvelt énekesei a műsoruk után elbeszélgettek a gyerekekkel és autogramot osztogattak nekik.

Idén először láthattak a gyerekek az Országházban a Lézerszínház közreműködésével karácsonyi fény- és lézerjátékot.

Az előadássorozat végén ünnepélyes ajándékátadásra is sort került, Kövér László, az Országgyűlés elnökének és Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnökének részvételével.

Az idei karácsonyi rendezvényt támogatta az E.ON Földgáz Trade Zrt., a Coca-Cola HBC Magyarország Kft., a CO-OP Hungary Zrt., a Csodák Palotája Nonprofit Kft., a Honvédelmi Minisztérium, a Partylight Kft.,  <a Protokoll Event Kft., a Metropol, a Spar Magyarország Kft., a Spielpunkt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a Szabad Tér Színház.

Az „Ország Karácsonyfája” már december 6. óta áll az Országház előtt. A fenyőfa idén is a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Erdőhorváti község adománya volt. A karácsonyfa Vízkereszt napjáig áll a Kossuth téren.