A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati busza az OTP Fogászati Roadshow keretében 1995 óta járja az országot. Idén május és október között az önkéntes fogorvosok tizenöt magyarországi helyszínen és a székelyföldi Csíkszentdomokoson vizsgálták, szűrték és kezelték a gyerekek fogait, elsősorban olyan településeken, ahol nincs vagy csak részlegesen megoldott a fogászati szűrés és kezelés. Több helyszínen értelmi és mozgássérült gyerekek (Jászberény, Fót, Budapest), illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek is részt vettek a szűrésben (Hencida, Esztár, Kisvárda, Pécs). Az idei OTP Fogászati Roadshow során így több mint 6000 magyarországi és székelyföldi gyermek fogait vizsgálták meg, és hívták fel a figyelmüket fogászati problémákra.

 

Magyarországon a fogorvosok idén is nagyon sok rossz fogat találtak. A gyerekek fogainak átlagosan több mint az 50 százaléka rossz, ezen belül 35 százaléka szuvas.

A kisebb településeken élő gyermekek fogainak állapota jóval elhanyagoltabb, mint a nagyobb városokban élőké. Az értelmi és mozgássérült gyermekek fogazata rosszabb állapotban van, mint egészséges kortársaiké, ami sajnos a hazai fogászati ellátás hiányosságait is mutatja: az államilag támogatott fogászati ellátás sokszor nem tud mit kezdeni a kevésbé együttműködő gyerekekkel, a szülők, gondozók viszont nem engedhetik meg maguknak a magán fogászati ellátást.   A fogorvosi busz a legnagyobb szolgálatot Esztáron és Hencidán tette, ahol a gyerekek többségének volt szuvas tejfoga, és maradó fogaik is nagyon rossz állapotban voltak; mindez a helytelen táplálkozásnak is betudható.

 

 A szakemberek örömmel tapasztalták viszont, hogy azokon a településeken, ahová a busz évek óta visszajár, a korábban kiszűrt rossz fogakat kezeltették, és itt a gyerekek emlékeztek a helyes fogápolási technikára is, ami kulcsfontosságú a megelőzésben.

 

130922_3403w

( Fotó: Gordon Eszter )

 

A székelyföldi szűrések során a fogorvosok idén is fejlődést és látható eredményeket tapasztaltak, ami a több éve tartó – évente kétszeri – szűrésnek és kezelésnek is köszönhető. Idén száz fogászati kezelést végeztek. A kezelések mellett hangsúlyt fektettek a fogvédelemre (barázdazárásra) és a helyes fogmosási technikák bemutatására, amit folyékony plakkfestéssel demonstráltak. Ehhez idén a Sager Dental Kft. biztosította az anyagokat.

 

A fogorvosok az OTP Fogászati Roadshow helyszínein igyekeztek a helyes, alapos fogápolásra ösztönözni a gyerekeket, hiszen a maradandó fogakat a sok szuvas tejfog is károsíthatja. A felvilágosításba és a tájékoztatásba a szülőket és a pedagógusokat is bevonták, hogy minél többen tudomást szerezzenek a helyes fogápolásról és a megelőzésről.

A Gyermekmentő Szolgálat szerint az idei magyarországi és határon túli szűrés eredményei is azt támasztják alá, hogy milyen fontos a felvilágosítás, a megelőzés és a helyes fogápolásra történő játékos figyelemfelkeltés.

 

NZ1_0464w 

( Fotó: Nagy Zoltán )

 

Az OTP Bank társadalmi felelősségvállalási programjában immár 19. éve kap kiemelkedően nagy hangsúlyt a Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi tevékenysége. A két szervezet fontos közös egészségügyi projektje a minden évben megszervezett „OTP Fogászati Roadshow” szájhigiénés, szűrő- és oktatóprogram.

A mozgó fogászati rendelő támogatása mellett a bank műtétek, gyógykezelések és fejlesztések finanszírozását is segíti.  Köszönet jár az OTP Banknak, amiért ezekben a gazdaságilag nehéz években is gondol a legrászorultabbakra, és segíti őket.