Az MKB Bank társadalmi felelősségvállalásának középpontjában a gyermekek állnak. A Bank és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) között fennálló együttműködési megállapodás értelmében a pénzintézet a 2012/13-as tanévben is támogat kiválóan tanuló, szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeket.

 

Az MKB Bank és az NGYSZ az alábbi támogatási programokat valósítja meg közösen:

MKB-ösztöndíj program
Karácsonyi Gyermekgála

Valamennyi program előkészítését, szervezését és lebonyolítását – az MKB Bank felkérésére – a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat végzi, immár tizenötödik éve.

 

MKB-ösztöndíj

 

Az MKB Bank ösztöndíjat alapított azzal a céllal, hogy kiváló tanulmányi átlagot elérő, ám hátrányos szociális helyzetű gyermekeket támogasson. A Bank – az NGYSZ bevonásával – minden évben pályázatot hirdet, amelyre mindazon tanulók pályázhatnak, akik az általános iskola 1. és 2. osztályát befejezték, tanulmányi átlaguk 4,5 fölött van, és családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 46 000 forintot. A jó tanulmányi eredmény megőrzése esetén a Bank egészen az egyetemi-főiskolai diploma megszerzéséig folyósítja az ösztöndíjat.
A kezdeményezés 1997-ben indult útjára, ma már 100 diák kap havonta fejenként 16 000 forint támogatást. Azok, akik nem tudják teljesíteni a 4,5-ös tanulmányi átlagot, két figyelmeztetést követően elveszítik az ösztöndíjukat.
A 2012-ben így kiesett tanulók, illetve a három végzett hallgató helyére a Bank ismét pályázatot hirdetett meg.

121108_206xhw.jpg
A három végzős ösztöndíjas közül kettő látható a képen
(Fotó: Gordon Eszter)

balról-jobbra
           Dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke
           Duzs Éva, aki a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok mesterszakán végzett,
           Földesiné Oláh Viktória, aki a Kodolányi János Főiskola Turizmus-vendéglátás szakán végzett
           Dr. Simák Pál, az MKB Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója

 

A kiírásra közel 150 érvényes pályázat érkezett be az NGYSZ-hez. Az elnökség végső döntésében a hátrányos helyzet, a kiváló tanulmányi eredmény mellett a családi háttér, a különórák száma, valamint a különböző versenyeken elért helyezések is szerepet játszottak az új ösztöndíjasok kiválasztásában.
Az ösztöndíjasok oklevél-átadására november 8-án ünnepélyes keretek között került sor.

Az MKB Bank volt ösztöndíjas diákjainak sorsát is nyomon követi; tavaly két pályakezdő fiataltól – egy balerinától és egy fizikustól –, idén három végzett diáktól búcsúzott ajándékkal. 2009-ben a Bank a végzett ösztöndíjasai számára létrehozta a Végzett Diákok Klubját, melynek mára már 18 tagja van.

Sajtóközlemény az együttműködésről.

 

Karácsonyi Gyermekgála

 

2012. december 23-án, vasárnap délelőtt 16. alkalommal szervezi meg a Gyermekmentő Szolgálat az Operaházban az MKB Karácsonyi Gyermekgálát, amelynek programja a sok gyermek számára maradandó élményt nyújtó, kedves, karácsonyi hangulatot idéző „Diótörő” mesebalett.
Immár hagyomány, hogy az MKB Bank 1200 nehéz anyagi körülmények között élő gyermeket hív meg vidéki városokból és a fővárosból a budapesti Operaházba. Az előadással, az ajándékokkal és a karácsonyi finomságokkal a Bank szebbé, gazdagabbá és felejthetetlenné igyekszik tenni a karácsonyt – a kezdetek óta több mint 18 000 gyermek számára.

 

Budapest, 2012. november 8.

 

 

További információ:

 

Hegedűs Viktória és Pethő Zsófia
Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Tel:   +36 (1) 475-7012 és
         +36 (1) 475-7027
e-mail: hegedus.viktoria@gyermekmento.hu 
              petho@gyermekmento.hu

Rubovszky Éva
MKB Bank
Tel:   +36 (1) 268-7233
Fax:   +36 (1) 268-8383
e-mail:  rubovszky.eva@mkb.hu
               sajto@mkb.hu