Budapest, 2012. november 4.


Erdei Zsolt, a Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség Zrt. (MIKSZ) jótékonysági nagykövetének vezetésével vasárnap kolbászt készítettek az ország legnagyobb mangalicájából. A közel 260 kilós állatból 200 kg kolbász készült, amelyet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak és a Harcművészek az Egészséges Gyermekekért (HEGYEM) Nonprofit Kft.-nek ajánlottak fel. A jótékonyság a 4. Kézműves Magyar Ízek Vásárán is folytatódik a Millenárison, november 16-18. között. A jótékonysági akcióval a MIKSZ célja, hogy a Vásáron 1 tonna élelmiszert gyűjtsön össze.
A Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség Zrt. (MIKSZ) a magyar termelőkkel összefogva indította útjára karácsony előtti jótékonysági élelmiszergyűjtését, amelynek célja, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat gyermekélelmezési programjának és a HEGYEM által támogatott gyermekeknek 1 tonna élelmiszert gyűjtsön össze. A jótékonysági akciót egy rekord mangalicavágással indították: az ország legnagyobb mangalicájából készítettek 200 kg kolbászt. A közel 300 kilós állatot a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete ajánlotta fel.


Ehhez a mennyiséghez a vásáron kijelölt helyeken bárki hozzáadhat bármilyen alapélelmiszert. „Célunk az 1 tonna elérése. Ekkora mennyiségű élelmiszerrel szeretnénk segíteni a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat gyermekélelmezési programját és a HEGYEM (Harcművészek az egészséges Gyermekekért) Nonprofit Kft-t.” – hangsúlyozta Pap Krisztián, a Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség (MIKSZ) vezérigazgatója, majd hozzátette: „Ma hozzávetőlegesen 15 000 gyermek éhezik Magyarországon, a közelgő ünnepek alkalmával egyik legfontosabb feladatunknak tekintjük, hogy rajtuk is segítsünk!”

 

UY7A6941.jpg


"Nagyon köszönjük a nagylelkű felajánlást. Évek óta támogatjuk a hozzánk beérkezett kérelmek alapján a rászoruló családokat. Most is igyekszünk a legrászorultabb, hátrányos helyzetű gyermekekhez eljuttatni a felajánlott élelmiszereket a velünk kapcsolatban álló gyermekintézményeken, családsegítő szolgálatokon, továbbá a saját szervezeteinken keresztül. Ezzel is támogatni szeretnénk az intézmények munkáját és a rossz körülmények között élő családokat." - mondta Pethő Zsófia, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkatársa.


Erdei Zsolt, a MIKSZ Jótékonysági Akciójának nagykövete elmondta: „Mint a HEGYEM nagykövete, hálásan köszönjük a Kézműves Magyar Ízek felajánlását, és különösen öröm, hogy egy újabb szervezetet köszönthetünk, akik szívügyként kezelik a nehéz helyzetben élő, éhező gyermekek sorsát. Örömmel vállaltam el a fővédnökséget. Egy fejlődésben lévő szervezet számára különösen fontos a minőségi táplálék bevitele, ami sajnos nem minden gyermek számára adatik meg. A HEGYEM összefogásának is az a célja, hogy a harcművészek és a társadalom összefogásával segítsük ezeket a családokat és fiatalokat megfelelő táplálékhoz juttatni. Jelmondatunk, hogy „Küzdj Másokért”, így arra kérünk mindenkit, csatlakozzon kezdeményezésünkhöz. Fantasztikus dolognak tartom a Kézműves Magyar Ízek Vására rendezvényt, és csak ösztönözni tudok mindenkit, jöjjön, látogasson ki az eseményre. Hiszem, hogy az ebből a malacból készült kolbász és hurka sok-sok gyermeknek fog örömet okozni, hiszen végre minőségi magyar étel, hús kerülhet az asztalukra. Köszönet ezért a felajánlóknak, a gyerekek nevében is.”

 

A Vásáron a 100 féle hurka, kolbász és a 30 féle újbor mellett most is 5000 ízt lehet végigkóstolni. A tradicionális magyar gasztronómia ékességei mellett a szervezők most sem feledkeztek meg a Vásárra kilátogató családokról sem. A gyerekeknek napközben az Alma (szombat) és a Kolompos (vasárnap) együttes zenél, míg a felnőtteknek este a Balkán Fanatik (péntek) gondoskodik a jó hangulatról. A koncertek mellett a színpadi programok között szerepel a csokimikulás készítés, mézpergetés, téli fagyi készítés és különböző szakmai beszélgetések is.
A 4. Kézműves Magyar Ízek Vásárán (november 16-18.) most először a belépő mellé, mindenki megkóstolhatja az idei szőlőtermés első hírnökét, a 2012-es újbort, valamint ajándékba kolbász vagy hurka üdvözlőfalatot adnak a szervezők. A vásárra a 12 év alatti gyerekeknek a belépés ingyenes.

Az érdeklődők addig is további információt a www.kezmuvesmagyarizek.hu, vagy a www.facebook.com/magyarizek oldalon találhatnak.