Szeptember 25-26-án második alkalommal kerül megrendezésre az európai uniós „Safer Internet Plus” (SIP) program keretében „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra”című konferencia a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szervezésében, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával.

 

Az esemény támogatója az OTP Bank Nyrt. és a Magyar Tudományos Akadémia.

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az Országos Rádió és Televízió Testülettel, valamint jogutódjával, az NMHH-val közösen 1998 óta hat Nemzetközi Médiakonferenciát rendezett „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” címmel (1998, 2000, 2005, 2007, 2009, 2011). A háromnapos konferenciákon neves hazai és külföldi szakemberek tartottak előadást a széles spektrumú témában.

 

120924_146.png

Minden konferencián működött internetes szekció is. Az utóbbi években mind mennyiségileg, mind minőségileg és technikailag az internet fejlődött a legtöbbet és a leggyorsabban, magában hordozva annak minden előnyét és veszélyét, ezért a szervezők 2010 óta saját, kétnapos konferenciát szentelnek ennek a témának.

Az ingyenes konferencia központi tematikája az internet hatása a 6-21 éves gyerekekre, fiatalokra. A rendezvény lehetőséget ad a szakembereknek arra, hogy megvitassák, hogyan befolyásolja az internet a gyermekek és fiatalok fejlődését, életét.

A konferencián neves szakemberek tartanak előadásokat tapasztalataikról, kutatásaikról, a következő témákban: biztonságos internet Magyarországon és az Európai Unióban, oktatás, jogi szabályozás, internetes bankolás, online játékok, mobilszolgáltatás és internetes bűnüldözés.

A kétnapos rendezvényen több mint 80 magyar és külföldi elméleti és gyakorlati szakember, köztük az NMHH munkatársai tartanak előadást kutatási tapasztalatairól plenáris üléseken és három szekcióban.

„Az internet mára a kapcsolattartás és az információszerzés legfontosabb, megkerülhetetlen eszköze lett, de az interneten intézzük ügyeinket, itt vásárolunk, itt is szórakozunk. Mindezért az internet biztonsága végtelenül fontos. Ezernyi előnye mellett oda kell figyelnünk a néhány tucatnyi veszélyére is. Ugyanúgy, ahogy autóval nem robogunk át a piros lámpán, figyelembe kell vennünk a képernyőn megjelenő jelzéseket is.– mondta Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke.

Véleménye szerint fontos, hogy a gyermekek és a tinédzserek képesek legyenek felelősségteljesen kezelni és irányítani saját online identitásukat, tiszteletben tartva azt, hogy mindenki önmaga dönthet arról, milyen információkat, képeket oszt meg magáról az interneten.  „Ezen a konferencián azonban nem csak a biztonságról szeretnénk beszélni, hanem arról is, hogyan változik az internet, annak felhasználhatósága, mi mindent befolyásol a fejlődése, mennyire változtatja meg életünket, környezetünket, a médiát és minden mást”- tette hozzá.

Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke elmondta: „Az NMHH minden olyan kezdeményezésre és együttműködésre nyitott, amely a felnövekvő generációk médiaértés készségeinek fejlesztését tűzi célul, és a gyakorlatban is látható eredményekkel jár, ezért megtiszteltetés, hogy ismét fő szakmai támogatói lehetünk a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által rendezett konferenciának.”

 

120924_157.png

A hatóság elnöke úgy gondolja, ha a fiatalok figyelmét felhívják arra, hogy a világhálón is vannak játékszabályok, amiket be kell tartani, akkor képesek lesznek rá, hogy a modern infokommunikációs technológiákban rejlő szinte kimeríthetetlen lehetőségeket a maguk javára fordítsák. „Az NMHH ebben kíván segítséget nyújtani nekik, programjaink célja, hogy lefektessük egy új médiakultúra alapjait. Jó példa erre a H95 projektünk, amelynek keretében a magyar hírközlési és médiapiaci cégekkel összefogásban jövőre elindulhat interaktív médiaértés-oktató központunk, ahol a fiatalok élményszerű, játékos programok során ismerkedhetnek meg a média és a hírközlés kulisszatitkaival.”

A Nemzetközi Konferencia a Safer Internet Plus projekt keretében valósul meg. A program célja az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban, az internet és az új online technológiák használatának – különösen a gyermekek számára való – biztonságosabbá tétele, és a jogellenes, valamint a felhasználó által nem igényelt tartalom elleni küzdelem hatékonyságának biztosítása.

 

 

2009. április elején az Európai Unió „Safer Internet Plus” programja magyarországi megvalósítására hazai konzorcium jött létre (www.saferinternet.hu), melynek tagjai a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület (NGYSZ), a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány (Kék Vonal) és a Puskás Tivadar Közalapítvány - Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ.

 

A magyarországi konzorcium (Combined Node) feladatai és munkamegosztása:

           • Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat: awareness centre, koordinátor

          • Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány: helpline, segélyvonal és e-mailes tanácsadás gyerekeknek.
            www.kek-vonal.hu, e-mailt: www.kek-vonal.hu/emil, ingyenesen hívható telefonszám: 116 111

          • Puskás Tivadar Közalapítvány - Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ: a közalapítvány által
            működtetett Biztonságosinternet Hotline 2011 májusától nyújt lehetőséget káros és jogsértő internetes
             tartalmak bejelentésére. www.biztonsagosinternet.hu

(Az Európai Unió Safer Internet programjának hivatalos honlapja: www.ec.europa.eu/saferinternet)

Az OTP Bank, mint a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat legrégebbi és legnagyobb szponzora, harmadik alkalommal támogatja a civil szervezet konferenciáját, mivel fontosnak tartja, hogy a fiatalok is tisztában legyenek a biztonságos internethasználat és az internetes bankolás lehetőségeivel. Az OTP Bank, a Fáy András Alapítvány tanfolyamai mellett minél több fórumon igyekszik megszólítani és oktatni a fiatalokat. A bankkártya-limit, az elektronikus és mobil aláírás, a számla- és kártyakontroll pedig mind olyan fejlesztés, amelyeket a legnagyobb hazai hitelintézet az ügyfelei érdekében és a bűnözők ellenében vezetett be.

A konferencia ideje alatt a plenáris ülések előadásai élőben megtekinthetők a www.gyermekmento.hu és a www.saferinternet.hu weboldalakon.

 

A konferencia időpontja és helyszíne:

2012. szeptember 25: 10 órától 17 óráig

2012. szeptember 26: 9 órától 17 óráig

 

Magyar Tudományos Akadémia

1055 Budapest, Széchenyi tér 9.

Díszterem, Felolvasó terem és Kisterem 

 

További információ:

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

 

 

 

EU-logo

SaferInternet-logo