Amint közismertté vált, hogy az Ukrajnában kitört háború, illetve az ország gazdasági helyzete miatt a határon túli nemzettársaink bajba kerültek, a Megyei Jogú Városok Szövetsége felhívást intézett a nagyvárosok polgármestereihez, hogy közvetlenül segítsék a kárpátaljai testvérvárosi településeken élő magyarokat. A felhívásnak és az összefogásnak köszönhetően, valamint a több jótékonysági kulturális rendezvény eredményeként a megyei jogú városok polgármesterei személyesen juttatták el az összegyűjtött adományokat. A pénzadományok jelentős részét a szegény, beteg, egyedülálló idősek, fiatalok, kisgyermekes családok jellemzően élelmiszerre, gyógyszerre, orvosi vizsgálatokra, tűzifára és tanszerre fordították. Ezzel együtt a háborús helyzet miatt további segítségre van szükségük kárpátaljai honfitársainknak, ezért kiemelt jelentőségű a Megyei Jogú Városok Szövetsége és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, valamint a Kárpátaljai Hitéletért Alapítvány közötti együttműködési megállapodások megkötése.

 

Szita Károly polgármester úr, a Szövetség elnöke tavaly augusztusban levélben fordult a megyei jogú városok polgármestereihez azzal a kéréssel, hogy terjesszék be városuk közgyűlése elé indítványát, miszerint minden megyei jogú város támogassa ötmillió forinttal a kárpátaljai magyarokat. Polgármester úr a következőkkel indokolta kérését: „Hitem szerint felelősséggel tartozunk a határon túli magyar testvéreinkért, és városaink vannak olyan erősek, hogy segíteni tudjanak a bajban.”

 

A kezdeményezést maradéktalanul támogatta Kövér László házelnök úr, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének elnöke, aki a gyűjtés és adományozás védnöki szerepét is elvállalta. Az összefogás eredményeként a felajánlások révén 115 millió forint gyűlt össze, amelyből a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 70 millió, a Kárpátaljai Hitéletért Alapítvány 45 millió forintot fordíthat a kitűzött célokra. Kötelezettségvállalása alapján a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a kapott összeget kizárólagosan a kárpátaljai gyerekek kivizsgálására, gyógyítására, esetleges műtéteire, vagy a szükséges segédeszközökre költi el. A Gyermekmentő a kapott 70 millió forinthoz a gyerekek kiválasztásával, a kezelések, műtétek megszervezésével még legalább 15 millió forintnyi saját szervezési, adminisztrációs munkát tesz hozzá, valamint saját önkéntes orvosainak ingyen végzett munkáját. Saját munkáját és az ezzel kapcsolatban felmerülő egyéb költségeket a szervezet nem számítja fel, ezzel is támogatva az akció sikerességét és a kárpátaljai gyerekek gyógyítását. .

 

A Kárpátaljai Hitéletért Alapítvány, Majnek Antal munkácsi megyéspüspök úr által az adományozó szerződésbe foglaltak szerint szintén vállalja, hogy a rendelkezésére bocsátott összeget maradéktalanul a nélkülöző kárpátaljai gyermekek sorsának jobbra fordítására használja fel.

 

A február 9-i országházi rendezvényen az adományozók a sajtó jelenlétében írtak alá együttműködési megállapodást a megbízott szervezetek – úgy, mint a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Kárpátaljai Hitéletért Alapítvány – képviselőivel az adomány rendeltetésszerű felhasználásáról.