Az ukrajnai háborús helyzet miatt a Megyei Jogú Városok Szövetsége gyűjtést szervezett a kárpátaljai testvérvárosi települések megsegítésére. Az összefogás eredményeként a felajánlások révén 115 millió forint gyűlt össze, amely összeg felhasználásáról idén februárban a Megyei Jogú Városok Szövetsége, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, valamint a Kárpátaljai Hitéletért Alapítvány között együttműködési megállapodás jött létre.

A felajánlott összegből a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 70 millió, a Kárpátaljai Hitéletért Alapítvány 45 millió forintot fordíthat a kitűzött célokra.

Kötelezettségvállalása alapján a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az összeget kizárólagosan a kárpátaljai gyerekek kivizsgálására, gyógyítására, esetleges műtéteire, a szükséges eszközökre, segédeszközökre, valamint higiéniai renoválásokra költheti el.

5E2C0543_ok_kicsi_w

(A képre klikkelve egy galéria nyílik meg.)

(Fotók: Gordon Eszter)

Ezen együttműködés segítségével 37 509 450 Forint értékben juttat el a Gyermekmentő Szolgálat tizenegy csecsemő és kisgyermek hallásvizsgáló eszközt, ezzel is hozzájárulva a határon túli gyermekek egészségügyi ellátásához.

A most átadásra kerülő legmodernebb berendezések segítenek abban, hogy az orvosok a halláskárosodással született csecsemőket kiszűrjék, és időben terápiát vagy fejlesztést javasoljanak nekik. Ezzel reményt és lehetőséget kapnak a halláskárosodással született gyerekek, hogy felnőtt korukra teljesen egészséges, vagy csak kisebb mértékben halláscsökkent emberként éljék az életüket. Ez a fejlesztés a jövőben nem csak több ezer ember számára jelent majd életminőség-javulást, de több milliárd forinttal tehermentesíti a költségvetést is.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 2016. november 7. délutántól november 10-ig folytatja támogató akcióját Kárpátalján. A szervezet – a Megyei Jogú Városok Szövetségének támogatásával – minden kárpátaljai szülészetnek csecsemő és kisgyermek hallásszűrő készüléket ajándékoz. Ezzel az akcióval Kárpátalján is százszázalékos lesz a lefedettség az újszülöttek, csecsemők és kisgyermekek hallásszűrésére.

Az átadások tervezett időpontjai és helyszínei:

November 7., 16.00 óra – Beregszászi Központi Járási Kórház

November 8., 08.30 óra - Lembergi Egyetemi Klinika

November 8., 12.00 óra – Volóci Kórház

November 8., 15.00 óra - Szolyvai Járási Központi Kórház

November 8., 16.30 óra - Ilosvai Kórház

November 9, 10.30 óra - Rahói Járási Központi Kórház

November 9, 12.30 óra - Técsői Járási Kórház

November 9, 15.15 óra - Huszti Járási Központi Kórház

November 9., 16.40 óra - Nagyszőlősi Járási Kórház

November 10., 09.00 óra - Munkácsi Járási Központi Kórház

November 10., 10.45 - Ungvári Városi Járási Kórház