Budapest, 2012. november 23.

Az NGYSZ tagjai, önkéntesei minden év májusában és októberében Erdélybe utaznak, ahol kórházakban, iskolákban, óvodákban szűrik, vizsgálják és gyógyítják a rászoruló gyermekeket.

 

fogbusz01.jpg

 

Idén ősszel a szakorvosok és egészségügyi szakemberek a csángókhoz, Csíkszentdomokosra, Csíkszeredába, Csíkszentmártonba, Gyimesfelsőlokra, Gyimesbükkre és Székelyudvarhelyre látogattak el.

 

Az orvos-csoportban csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermek-neurológus, bőrgyógyász, gyermekradiológus, fül-orr-gégész, fogorvosok, traumatológus, pedoaudiológus, hallásakusztikus, szülész-nőgyógyász, kéz- és plasztikai sebész vett részt.

 

A szakemberek közel 1500 gyermeket vizsgáltak meg egy hét alatt, és 36 esetben született javaslat magyarországi továbbkezelésre, műtétre. 12 műtétet már elvégeztek, illetve folyamatban vannak. 28 darab szemüveget készíttetett el a szervezet, valamint 6 darab hallókészülék is átadásra kerül.  

 

Idén először csatlakozott az egyhetes körúthoz a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionja. A mobil rendelőben dolgozó önkéntes szakemberek közel 450 szűrést végeztek egy hét alatt. A nőgyógyászati citológiai leletek szintén elkészültek. A Székelyföldön végzett vizsgálatok eredménye alapján előre láthatóan öt nőgyógyászati műtétre kerül majd sor, illetve további 16 főnél derült fény súlyos elváltozásra/betegségre.
A Gyermekmentő Szolgálat ezért is tartja nagyon fontosnak, hogy mind a gyerekek, mind a felnőttek a betegségek megelőzése érdekében rendszeres szűrővizsgálatokon vegyenek részt.

 

Az orvos-csoport tagjai a Hargita Megyei Sürgősségi Kórházban gyermekgyógyászati, gyermek-neurológiai és fül-orr-gégészeti vizsgálatokat végeztek.
Gyermek-neurológusunk a csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központban is vizsgált.

 

Különösen fontos megemlíteni az önkéntes fogorvosok munkáját. A székelyföldi szűrések során a fogorvosok idén tapasztaltak először fejlődést és látható eredményt, ami a több éve tartó – évente kétszeri – szűrésnek, kezelésnek és felvilágosító tevékenységnek is köszönhető. Idén először találkoztak kevesebb szuvas foggal, így az orvosoknak a kezelések mellett több idejük maradt a fogvédelemre (barázdazárásra) és szájhigiénés felvilágosító munkára. A fogorvosok egy hét alatt közel 150 óvodás és általános iskolás gyermek fogait vizsgálták és kezelték, volt olyan, akinek egyszerre 4-5 fogát is kezelni kellett. A fogorvos-csoport egyik tagja, dr. Fórizs Etelka már tizenhetedik éve jár önkéntesként a Gyermekmentővel Erdélybe.

 

Vizsgalat_Kende_Luca_2.jpg

 

Az egyhetes út alatt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ünnepélyes keretek között egy gyermekmentő-autót is átadott a Hargita megyei Mentőállomás részére.

 

Vizsgalat_Kende_Luca_1.jpg
(Az oldalon lévő fotókat Kende Luca készítette)

 

Mint minden ősszel, az orvos-csoport látogatásával egy időben idén is sor került a  magyar parlamenti képviselők és a Hargita megyei közméltóságok csapatainak hagyományos futballmeccsére Csíkszentdomokoson, melyet az egykori Aranycsapat tagja, a Gyermekmentő Szolgálat Sportbizottságának elnöke, Buzánszky Jenő vezetett.

 

A mérkőzést végül a Hargita megyei közméltóságok csapata nyerte meg. A szervezők szerint az ilyen találkozón jó kapcsolatok alakulnak ki, ami sok esetben segíti a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkáját is.

 

 

További információ:

 

Pethő Zsófia      
PR munkatárs      
tel: +36-475-70-27     
mobil: +36 30 436-37-67    
e-mail: petho@gyermekmento.hu