Együtt egy jobb internetért   

Gyereknevelés a kibertérben. A szülők és pedagógusok szerepe.     

Napjainkban nem csak a gyerekeknek jelent kihívást a biztonságos internethasználat. Egyre komolyabb feladat jut a szülőknek és a pedagógusoknak, azaz a családnak és az iskolának.

Az internethasználat és –biztonság új, 21. századi tendenciái komoly fejtörést okoznak a szülőknek és a pedagógusoknak, hiszen a hagyományos, jól bevált szabályozási módszerek már nem minden esetben tűnnek életszerűnek. Ezek a gyakran kudarcként megélt tapasztalatok egyre jobban beárnyékolják az internet egyébként igen pozitív és hasznos oldalát. A Biztonságos Internet Nap célja elsősorban az, hogy a gyerekek és fiatalok körében népszerűsítse a digitális eszközök tudatos használatát pozitív célokra, ugyanakkor lehetőséget teremtsen és buzdítsa őket olyan pozitív tartalmak létrehozására, melyeket később a családban, iskolában, barátokkal is tudnak használni.

Éppen ezért a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, mint a Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciumvezetője, a 2020-as Biztonságosabb Internet Nap alkalmából offline játékkészítő és videópályázatot ír ki hazai általános és középiskolások számára.

logo_1

Játékkészítő pályázatunk célja a gyerekek kreativitását kihasználva olyan, gyerekek által megtervezett offline játékok tárházát kialakítani, amelyekkel majd az osztályban, barátokkal, családi körben is játszani lehet. A társasjáték egy olyan strukturált szociális tevékenység, melynek során a gyerekek számos, a későbbi életük során fontos készségüket fejlesztik. A játék segíti a másokhoz való pozitív viszonyulást, a kommunikációt, a kritikus gondolkodást, az információk elemzését, a problémamegoldást, a szabályokhoz és szociális normákhoz való igazodást. Ezekre a készségekre mind szükségük van a gyerekeknek ahhoz, hogy a kibertérben hozott döntéseiket is mérlegelni tudják, és tudatos felhasználóvá váljanak.

Videópályázatunkkal azt szeretnénk elérni, hogy a fiatal felhasználók megtalálják a saját válaszukat arra a nagyon fontos kérdésre, hogy az internethasználatban vajon megmutatkoznak-e generációs különbségek a felhasználók között.  

Verseny leírása

  1. Játékkészítő pályázat (offline játékok)

Téma: Ismerd meg jobban a téged körülvevő kiberteret!

Pályázni lehet:

  • társasjátékkal, kártyajátékkal, logikai fejtörővel, keresztrejtvénnyel,
  • egyéni vagy csapatmunkában. Egy pályázó akár több játékot is beküldhet.

A beküldött játékoknak tartalmaznia kell (játéktól függően): játékleírás, játékszabályok, kellékek, játéktábla, kártyalapok, lépegetők, dobókocka.

A játék grafikáját is a gyerekeknek kell megtervezniük, megrajzolniuk.

  1. Videópályázat

Téma: Másképp viselkednek-e a kibertérben a felnőttek? Ha igen, szerinted miért?

A pályázatra olyan, maximum 3 perces kisfilmeket várunk, melyből kiderül a pályázó véleménye és válasza arra a kérdésre, hogy mitől lehet más egy felnőtt médiafogyasztási szokása, mint egy gyereké.

A videónak tartalmaznia kell a válasz kifejtését, az érvelést. A szakmai zsűri a témamegjelölésnek megfelelő, valós problémákat (generációs különbségek) felvető videókat pontozza.  

Kik jelentkezhetnek?

1, Általános iskola alsó tagozatos tanulói (1-4. évfolyam)

  1. Általános iskola felső tagozatos tanulói (5-8. évfolyam)
  2. Középiskolai tanulók(9-12. évfolyam)

Határidők

Beküldési határidő: 2020. január 31., éjfél

Díjazás: A beérkezett munkákat szakmai zsűri bírálja el. A győztesek pénzjutalomban részesülnek és értékes nyereményekkel gazdagodnak, továbbá meghívást kapnak a Biztonságosabb Internet Nap központi rendezvényére, ahol a nyertes játékokat a résztvevők ki is próbálhatják. A rendezvény időpontja 2020. február 11., helyszíne Budapest, Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A részletekről a győzteseket időben értesíteni fogjuk!

Mindkét kategóriában (játékkészítő és videópályázat) két-két korcsoportban díjazzuk a pályamunkákat: külön az általános iskolásokat, és külön a középiskolásokat.

I.díj: 50.000 Ft

II.díj: 40.000 Ft

III.díj: 30.000 Ft

IV- VII. díj: 10.000-10.000 Ft

A pályamunkákat később a Safer Internet Program keretében felvilágosító, figyelemfelkeltő céllal szeretnénk használni, terjeszteni, erről beleegyező nyilatkozatot fogunk aláíratni az alkotókkal.

Lebonyolítás

A videókat a SID2020@gyermekmento.hu címre, a játékokat pedig postacímünkre (1066 Bp., Teréz krt. 24 1/1) várjuk.

Eredményhirdetés: 2020. február 11. (A nyerteseket külön értesíteni fogjuk!)

Díjátadás: Budapest, 2020. február 11.

A jelentkezési lapon kívül kérjük, hogy minden pályázó küldje el a hozzájárulási nyomtatványt is!

További információ a pályázattal kapcsolatban: 70/708 05 74 vagy kurko.zsuzsa@gyermekmento.hu  

További információ a Biztonságosabb Internet Napról: http://www.saferinternetday.org/web/guest/home