A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 2023. május 27-én és 28-án szervezi meg a Városligeti Gyermeknapot. Két színpadon és több mint 40 helyszínen lesznek gyerek- és családi programok. A Szolgálat célkitűzése idén sem változott: a rosszabb anyagi körülmények között élők is színvonalas, kulturált programokon vehessenek részt, és önfeledten szórakozhassanak, sportolhassanak, tanulhassanak, belépődíj fizetése nélkül. Sok családnak erre egész évben csak itt nyílik alkalma. Köszönjük a rendezvény fő támogatóinak, hogy ebben a csodaszép környezetben tarthatjuk meg a gyerekek ünnepét: OTP Bank, Liget Budapest, Belügyminisztérium, E.ON, Civil Biztonsági Szolgálat, Hungast, Penny Magyarország, Telekom, Waberer’s International Nyrt. 

Malek Andrea2

A Gyermekmentő Nagyszínpadán mindkét nap neves művészek, zenészek és más fellépők várják az érdeklődőket változatos, minden korosztályt megszólító programokkal. Fellép például Malek Andi és az Eszement Meseband, valamint Varga Viktor.

Varga Viktor 2

Népszerű musical- és operettrészleteket hallhatunk Szendi Szilvi, Siménfalvy Ágota és Laki Péter előadásában, jön a Zabszalma zenekar, a Budapesti Operettszínház pedig zenés gyerekműsorral készül Polyák Lilla, Füredi Nikolett, Siménfalvy Ágota, Cseh Dávid Péter és Boldizsár Tamás közreműködésével.

Budapesti Operettszínház

A Sportszigeten nemcsak sportbemutatókat láthatnak a gyerekek, hanem maguk is kipróbálhatnak hét sportágat: ezek a vízilabda, a kézilabda, a kosárlabda, az ökölvívás, a horgászat, a vívás és az asztalitenisz. Szombaton 11 órától Szívós Márton vízilabda világbajnok, 13 órától pedig Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó mutatja be a gyerekeknek, hogyan kell biztos kézzel fogni a vízilabdát. Szombaton és vasárnap 10 és 12 óra között érkezik a korábbi klasszis kézilabdázó, Tóth Tímea, aki a helyes kézilabda dobótechnikát gyakorolja majd a gyerekekkel. Vasárnap pedig Erdei ’Madár’ Zsolt profi ökölvívó világbajnok avatja be a fiatalokat a sportág rejtelmeibe.

focikupa

A Biztonságos Internet Sátorban a biztonságosabb internethasználat témakörébe tartozó számítógépes játékkal, kvízzel, vetélkedőkkel, hasznos tanácsokkal, előadásokkal és persze ajándékokkal várjuk a kisebbeket és nagyobbakat. A programban részt vesz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala,  a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, a Quadron Kibervédelmi Zrt., a Telekom, az NMHH, a BRFK, a Fortix Consulting Kft. és a WITSEC Egyesület.

A Nemzetek Utcája és az ott felállított színpad a rendezvény egyik leglátogatottabb helyszíne szokott lenni, ahol számos, Budapesten akkreditált nagykövetség és kulturális intézet várja vasárnap a különböző kultúrák, népszokások és hagyományok iránt érdeklődőket. A programon idén rekordszámú, 22 ország vesz részt. A Nemzetek Utcája színpadán nyolc kiállító ország előadói, tánccsoportjai, zenészei, együttesei mutatják be műsorukat.

nemzutcaja2022_India

Kíváncsi vagy, hogyan lehet ló segítségével sérült gyermekeket gyógyítani, fejleszteni? A terápiás lovaglás és a különféle lovassportok megismerésének kiváló lehetőségét nyújtja a Magyar Lovasterápia Szövetség vasárnapi programja. Játékos vetélkedők és gyerekfoglalkozások várják az érdeklődőket és az állatbarátokat! 11.00 és 15.00 órai kezdettel lovasbemutatóval is készülnek!

A Néprajzi Múzeum is szuper családi programot kínál: Hipp-Hopp! Ugrás Mesegalaxisba című interaktív előadásaikra várják a családokat május 28-án, vasárnap 10.30, 12:00, és 14.00 órai kezdettel. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: muzeumpedagogia@neprajz.hu

nindzsapálya

Ezenkívül lesz nindzsa akadálypálya, focikupa, de kitelepül a Gyermekmentő fogászati busza és nőgyógyászati szűrőkamionja is. Több helyszínen nyílik lehetőség a gyerekek számára az alkotásra. Dolgozhatnak például bőrrel, gipsszel, festhetnek, rajzolhatnak, színezhetnek.

A Gyermekmentő idén is külön meghív 500 nehéz sorsú gyermeket magyarországi – pécsi, budapesti és tiszakóródi – intézményekből, illetve a határon túlról: Erdélyből és Csángóföldről. A vendégek szállás- és étkezési költségét a Szolgálat vállalja, ezen felül pedig zsebpénzt is kapnak a diákok.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy ismét a Városliget adhat otthont a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat gyermeknapi rendezvényének, amelyik nem csak színvonalas programokkal várja a látogatókat, hanem fontos karitatív szerepet is betölt, hiszen hátrányos helyzetű gyerekeknek kínál színes, ingyenes szórakozási lehetőségeket. Mi, a Liget Budapest Projekt megvalósítása során elkötelezettek vagyunk abban, hogy egy olyan megújult, gyermekbarát Városliget jöjjön létre, ahol az év minden napján a család minden tagja megtalálja a számára legérdekesebb, legjobb elfoglaltságot. Ennek jegyében hoztuk létre számos fejlesztés mellett a már több mint kétmillió látogatót fogadó Városligeti Nagyjátszóteret, ami a főváros egyik legnagyobb és legsokoldalúbb játszótere, az ifjúsági sportpályákat, a Terep Ügyességi Parkot, s további családbarát újdonságokkal is készülünk. Mindezen törekvéseinket pedig nagyszerűen kiegészítik és tovább erősítik az olyan fontos események a parkban, mint a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat – immáron 31. – rendezvénye” – mondta el Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

 „Jó dolog együttműködni az OTP-vel, a Liget Zrt.-vel és a többi szponzorral, akik egyértelműen azon gondolkodnak, hogy hogyan tegyék szebbé, jobbá, értékesebbé a Gyermeknapot”- hangsúlyozta Edvi Péter, a Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke.

Az NGYSZ és a Gyermeknap fő szponzora az OTP Bank. A két szervezet évtizedek óta szorosan együttműködik, a bank nemcsak a pénzügyi, hanem már digitális, technológiai partnere is a Gyermekmentőnek. A hitelintézet 1995-ben mozgó fogorvosi rendelőnek átalakított buszt vásárolt a Szolgálatnak, amelynek fenntartásában azóta is szerepet vállal. A busz tavasztól őszig járja az országot, célja a rendszeres ellátásban nem részesülő gyermekek fogászati szűrése és vizsgálata. Most pedig egy új mobil rendelőhöz kéri az ügyfelek támogatását is, az adományozási programja keretében. Az új, korszerűbb és tágasabb jármű olyan modern eszközökkel lesz felszerelve, hogy olyan esetekben is tud majd segíteni, amilyenekben eddig erre nem volt lehetőség.

Köszönjük a segítséget minden támogatónknak!

gyermeknap plakát

Mindezeken túl vásárosok és kereskedők várják különleges portékáikkal a látogatókat.

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.