A Gyermekek Világnapjának megünneplésére az Országgyűlés és a Gyermekmentő Szolgálat pályázatot hirdetett 8 és 18 év közötti gyermekek részére „Milyen kérdést intéznék a miniszterhez, ha képviselő lennék?”címmel. A megadott határidőig több száz színvonalas és értékes munka érkezett be.   

A legjobb pályázatok beküldőit a szervezők meghívták az Országház Felsőházi termébe. Itt a gyerekek személyesen tehették fel kérdéseiket, és interpellálhattak az illetékes miniszternek, államtitkárnak. A válaszokat a házszabály szerint szavazásra bocsátották. Magyarországi településekről és a határon túlról – Erdély, Kárpátalja, Vajdaság, Csángóföld - összesen 350 gyerek foglalt helyet a Felsőházi terem padjaiban. A gyerekek utazási és étkezési költségeit a szervezők állták.  

Kep_1_Foto_Gordon_Eszter

 (Fotó: NGYSZ/Gordon Eszter)

A gyerekeket a rendezvény házigazdája, dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint dr. Edvi Péter, az NGYSZ elnöke fogadta.    

A gyermekek és fiatalok kérdései és javaslatai főleg az oktatás, a környezettudatosság, a sportolási lehetőségek, ingyenes kulturális lehetőségek, városfejlesztés, külpolitika, a honvédelem, a terrorizmus, a média, az internethasználat, a bel- és külföldi utazás, a közlekedés és közlekedésfejlesztés, az egészségmegőrzés és az egészséges életmód/étkezés témaköreit érintették. Felmerültek a határon túl élőkkel kapcsolatos kérdések is.                                                  

A rendezvénnyel a szervezők szeretnék felhívni a gyermekek figyelmét arra, hogy a jövőben ők is beleszólhatnak az országot foglalkoztató fontos kérdésekbe, és akár változtathatnak is rajtuk.

Kep_4_Gordon_Eszter

 (Fotó: NGYSZ/Gordon Eszter)

A Gyermekek Világnapját az UNICEF, az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának kezdeményezésére 1954. óta szeptember 20-án, ma már szinte a világ minden országában ünnepeljük.

Ez a nap a gyermekekről szól, jogaikról, lehetőségeikről, a jövőjükről, és arról is, hogy mi milyen országot, világot adunk át nekik, ahol majd ők döntenek a mi nyugdíjas éveinkről.