Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati szűrőbusza az OTP Bank Fogászati Roadshow keretében évek óta járja az országot. A Szolgálat önkéntes fogorvosai a korábbi évekhez hasonlóan idén is több vidéki városban, a fővárosban és Erdélyben biztosítanak ingyenes fogászati szűrést, kezelést és szaktanácsadást gyermekek részére. A programot idén is támogatja a Colgate-Palmolive Magyarország, akik a gyerekeknek fogkefét és fogkrémeket ajándékoznak, segítve ezzel a helyes fogápolási szokások kialakítását.   

Sajnos Magyarországon a fogápolási kultúra gyerekcipőben jár. Az emberek döntő többsége nem rendelkezik tudatos szájápolási szokásokkal, nincsenek tisztában a helyes fogápolással, félnek a fogorvostól. Emiatt hazánkban népbetegség a fogszuvasodás, a magyar lakosság fogainak állapota rosszabb az európai átlagnál.

Az 5-6 éves gyerekeknek 41 százaléka rendelkezik ép fogazattal, 12 éves korra a gyermekeknek átlagosan 3-4 foga beteg; az általános iskolások kb. 80 százalékánál elégtelen a szájhigiénia, gyakori az ínygyulladás, a fogkő, a másodlagos szuvasodás a már tömött fogakon.

Kep5_

(Fotó: Gordon Eszter)

A tapasztalatok azt is mutatják, hogy a fiatalok a külsejükre, az öltözködésre például sokkal több időt fordítanak, mint a fogápolásra. Úgy gondolják, hogy ami nincs szem előtt, azzal nem is fontos foglalkozni, ez pedig veszélyes hozzáállás. Fontos lenne az időben történő megelőzés, mivel jelenleg a 65-75 éves korosztályban nagyon gyakori a fogatlanság.   

Ezért is tartja fontosnak az NGYSZ és a programot támogató OTP Bank, hogy minden évben egyre több gyerek részesüljön fogászati szűrésben, szaktanácsadásban és oktatásban.

Az autóbuszból kialakított mozgó fogászati rendelőt az OTP Bank adományozta a NemzetköziGyermekmentő Szolgálatnak 1995-ben. A rendelőben a szervezet önkéntes fogorvosai ingyenes fogászati szűrést, kezelést, szaktanácsadást és szájhigiéniai felvilágosító munkát végeznek, megmutatják a gyerekeknek a helyes fogápolás módszereit, technikáit, mindezt játékos formában, hogy a gyerekek megtapasztalhassák nem kell félniük a fogorvostól, fogászati vizsgálattól. A roadshow helyszínein arcfestők és kézművesek szórakoztatják a vizsgálatra várakozókat.

Kep_6

(Fotó:Gordon Eszter)

Idén is csatlakozik a programhoz a Colgate-Palmolive Magyarország. A cég a vizsgált gyerekeknek fogkefét és fogkrémet ajándékoz. Sok településen nagyon fontos az ilyen jellegű ajándék, a fogorvosok azt tapasztalták az előző években, hogy előfordul, hogy a gyermekeknek nincs saját fogkeféjük, illetve, még ha van is, akkor sem tudnak gondoskodni a rendszeres, három havonkénti cseréről.     

A roadshow idei első helyszíne március 11-én, Veszprémben volt, a Csemete Bababörzén.

 Az OTP Bank Fogászati Roadshow tervezett időpontjai és helyszínei

(A szervezők a programváltozás jogát fenntartják):

Dátum

Program címe

Program helyszíne

2018. március 11., vasárnap, 9-14 óra

Csemete Bababörze

Veszprém Aréna

2018. május 5-12.

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportjának útja

Erdély

2018. május 26-27., szombat-vasárnap, 10-18.30 óra

Városligeti Gyermeknap

Budapest, Városliget

2018. május 29, kedd,  8-16 óra  

OTP Bank - Bank a Parkban

Jászberény, az OTP Bank előtti parkolóban, Lehel vezér tér 28.

2018. május 30., szerda, 9-16 óra  

Fogászati szűrés és szaktanácsadás

Jászberény, Városi Óvoda Intézménye, Bajcsy-Zs u. 10.

2018. május 31., csütörtök,  9-16 óra 

Fogászati szűrés és szaktanácsadás

Jászberény, Városi Óvoda Intézménye, Bajcsy-Zs u. 10.

2018. június 2-3., szombat-vasárnap, 10-19 óra

LEGO Store Show és OTP Bank Családi Napok

Budapest, Millenáris Park

2018. június 5., kedd, 9-15 óra

Fogászati szűrés és szaktanácsadás

Alsószentmárton

2018. június 6, szerda, 9-15 óra

Fogászati szűrés és szaktanácsadás

Magyarmecske

2018. június 9., szombat, 10-18 óra között

Városnap

Hajdúdorog

2018. június 12., kedd, 10-15 óra 

Fogászati szűrés és szaktanácsadás

Hencida, Általános Iskola, Csokonai utca 2.

2018. június 13., szerda,  8.30-16 óra 

Fogászati szűrés és szaktanácsadás

Biharnagybajom, Szűcs Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

2018. június 29., péntek, 16-22 óra

Kincsem Park Derby

Budapest, Kincsem Park

2018. július 20., péntek, 14-20 óra

MSOSZ, Eunice Kennedy Nap

Kazincbarcika, Don Bosco Sportközpont melletti Völgypark

2018. szeptember 14., péntek

Vár Expo Nemzetközi kiállítás és Vásár 

Várpalota

2018. szeptember 22., szombat

Bozsik Tanévnyitó

Telki, Globall Football Park

2018. szeptember 28-30. , péntek-szombat-vasárnap, 9-17 óra

Díjlovas és Lovasterápiás Verseny

Fót, NGYSZ Fóti Lovasterápiás és Oktató Központja, Vörösmarty tér 2.

2018. október 6-12.

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportjának útja

Erdély

A Gyermekmentő Szolgálat és az OTP Bank célja, hogy 2018-ban is legalább annyi fogászati szűrést végezzenek a Roadshow keretében, mint a korábbi években. A fogorvosi buszban dolgozó orvosok tavaly összesen 6215 magyarországi és határon túli iskolás és óvodás gyermek fogait vizsgálták, kezelték, és tartottak nekik szájhigiénés felvilágosítást. A szűrések eredményei megerősítették, hogy továbbra is nagyon fontos a megelőzés, a helyes fogápolás tanítása és a fogorvosok által végzett felvilágosítás.

Kép_4

(Fotó: Gordon Eszter)

Az OTP Bank társadalmi felelősségvállalási programjában immár több mint 20 éve kiemelkedően nagy hangsúlyt kap a Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi tevékenységének támogatása, melynek egyik része a két szervezet közös projektje, a minden évben megszervezett OTP Bank Fogászati Roadshow szájhigiénés, szűrő- és oktatóprogram. A mozgó fogászati rendelő támogatása mellett a bank műtétek, gyógykezelések és fejlesztések finanszírozásával is segíti a Szolgálat munkáját.

A Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai és fogorvosai legközelebb 2018.  október 6-12. között utaznak Erdélybe a Szolgálat egészségügyi programja keretében.