A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati busza az OTP Bank Fogászati Roadshow keretében 1995 óta járja az országot. Idén március és október között az önkéntes fogorvosok tizenegy magyarországi helyszínen vizsgálták, szűrték, illetve Székelyföldön szükség esetén kezelték is a gyerekek fogait. Az idei OTP Bank Fogászati Roadshow során 6215 magyarországi és székelyföldi gyermek fogait vizsgálták meg, és hívták fel a figyelmüket fogászati problémákra, illetve azok kezelésére. A szűrésen résztvevők egyéni szájhigiénés tanácsot is kaptak a fogaik és fogínyük egészségének megőrzése érdekében.

Itthon elsősorban olyan településeken jártak, ahol egyáltalán nem, vagy csak részlegesen megoldott a fogászati ellátás. Idén is részt vettek a szűrésen értelmi és mozgássérült (Kecskemét, Gyula, Jászberény, Fót), illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek (Hencida, Komádi, Szentpéterszeg, Pécs).

Kép_2

(Fotó: NGYSZ/Gordon Eszter)

Magyarországon a fogorvosoknak sajnos idén is rosszak voltak a tapasztalatai. A szűrésen megjelent gyerekek 50%-nak volt szuvas foga, tehát ellátásra szorult.  

Általánosságban elmondható, hogy a kisebb, szegényebb településeken élő gyermekek fogainak állapota jóval elhanyagoltabb, mint a nagyobb városokban lakóké. Az értelmi és mozgássérült gyermekek fogazata rosszabb állapotban van, mint egészséges kortársaiké, ami sajnos a hazai fogászati ellátás hiányosságait is mutatja. Ugyanakkor ezek a gyerekek is nagyon motiválhatók.

A fogorvosi busz a legnagyobb szolgálatot a leghátrányosabb településeken tette, - Hencidán, Komádiban, Szentpéterszegen és Kecskeméten – illetve ott, ahol fogyatékos gyerekeket szűrtek.   Jászberénybe is hasznos kitelepülnie a fogászati busznak, ahol sajnos a beteg gyerekek szűrése nem megoldott. Sem az óvodások, sem az iskolások nem járnak szervezetten fogászati szűrésre.

Kép_4

(Fotó: NGYSZ/Gordon Eszter)

A szakemberek sikernek könyvelték el, hogy azokon a településeken, ahová több éve visszatér a fogászati busz a nagyok fogazata szemmel láthatóan jobb állapotban van, mint a kicsiké, akikkel idén először találkoztak. A buszt kísérő egészségnapi tanácsadás megmutatta, hogy még a 18-19 éves fiatalok sincsenek tisztában a helyes fogmosási technikával.   

Idén is csatlakozott a programhoz a Colgate-Palmolive Magyarország. A cég a vizsgált gyerekeknek fogkefét és fogkrémet ajándékozott. Sok településen nagyon fontos az ilyen jellegű ajándék, a fogorvosok azt tapasztalták, hogy előfordul, hogy a gyermekeknek nincs saját fogkeféjük, illetve, még ha van is, akkor sem tudnak gondoskodni a rendszeres, három havonkénti cseréről.     

A szakemberek örömmel tapasztalták, hogy azokon a településeken, ahová a busz évek óta visszajár, a korábban kiszűrt rossz fogakat kezeltették, és a gyerekek emlékeztek a helyes fogápolási technikára is, ami kulcsfontosságú a megelőzésben.

A Gyermekmentő mozgó fogorvosi buszában dolgozó önkéntes fogorvosok idén májusban és októberben az erdélyi Kápolnásfaluban a Kriza János Általános Iskola tanulói számára végeztek szűréseket és kezeléseket, az itt élő 206 általános iskoláskorú, hátrányos helyzetű és speciális igényű gyerek számára. 

A szakemberek itt  a tavaszi és az őszi út alatt közel 170 kezelést végeztek, amelyek között volt foghúzás, gyökérkezelés, tömés, fogkő eltávolítás, illetve barázdazárás is. 

Kép_3

(Fotó: NGYSZ/Gordon Eszter)

A szakemberek az októberi egy hét alatt közel feleannyi húzást végeztek, mint májusban, ami véleményük szerint nagyon pozitív változás. Ugyanakkor úgy gondolják, ez annak is köszönhető, hogy a nagyon rossz, reménytelen fogakat már májusban kihúzták. Az októberi úton azt is megtapasztalták, hogy a gyerekek is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fogápolásra, illetve több gyermeket elvittek a szüleik fogorvoshoz, hogy mielőbb tömés kerülhessen a fogukba. Ennek is köszönhető, hogy a szuvas fogak száma csak keveset emelkedett az eltelt időszak alatt.

A kezelésekkel párhuzamosan a fogorvosok különösen nagy hangsúlyt fektettek a felvilágosításra, a helyes fogmosási technika elsajátítására és az egészséges táplálkozás ismertetésére. A szakemberek szülői és tanári értekezletet is tartottak, amire nagy érdeklődés mutatkozott. Tájékoztatták a szülőket a gyermekeik kezeléseiről, valamint megtanították nekik a helyes fogmosási, szájápolási technikákat, illetve lehetőségük volt kérdezni is. Az orvos-csoport szállításáról, a gyermekek ajándékairól az OTP Bank gondoskodott.

Kép_1

(Fotó: NGYSZ/Gordon Eszter)

A Gyermekmentő Szolgálat szerint az idei magyarországi és határon túli szűrés eredményei is azt támasztják alá, hogy nagyon fontos a felvilágosítás, valamint a megelőzésre és a helyes fogápolásra játékos formában történő figyelemfelkeltés.

Az OTP Bank társadalmi felelősségvállalási programjában immár több mint 20 éve kiemelkedően nagy hangsúlyt kap a Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi tevékenységének támogatása, melynek egyik része a két szervezet közös projektje, a minden évben megszervezett OTP Bank Fogászati Roadshow szájhigiénés, szűrő- és oktatóprogram. A mozgó fogászati rendelő támogatása mellett a bank műtétek, gyógykezelések és fejlesztések finanszírozásával is segíti a Szolgálat munkáját.