2018. október elején jelent meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat kiadásában Isabelle von Neumann-Cosel – Susanne von Dietze: Így kíméld a hátad, lovas című könyve magyar nyelven. A két szerző évek óta oktatóként vesz részt az MLTSZ akkreditált lovasterápiás képzésein, továbbképzésein.

Orvosok és gyógytornászok, de hobbi-, verseny- és hivatásos lovasok is egymással ellentétes véleményeket fogalmaznak meg arról, hogy a lovaglás egészséges edzéslehetőség-e a hátnak, vagy egészségtelen terhelés, mely kopáshoz vezet. Ez a könyv utat mutat: a hát lenyűgöző, sokrétű működéséből kiindulva először tárja elénk átfogóan ló és lovas háta között végbemenő komplex összjátékot. És ezzel el is vágja minden elhamarkodott általánosítás útját: ugyanis minden helyzet egyedi. Nem az a lényeg, hogy lovagolunk-e, hanem az, hogy hogyan!

A könyvben leírt tanácsok és gyakorlatok gazdag tárházából minden igényes és együttgondolkodó lovas összeállíthatja a saját hátkímélő gyakorlati megoldásait, legyen az a hobbi-, a versenylovaglás vagy a kiképzés számára. A könyvben 280 fotó, 17 rajz és 67 grafika gondoskodik a gyakorlatiasságról és a szemléletességről.

Kép_1

A Szolgálat kiképzőknek, oktatóknak, tanuló lovasoknak, lovasterápiával foglalkozóknak, de még profi lovasoknak is ajánlja a könyvet, és azért támogatta a mű németről magyarra történő fordítását és hazai kiadását, hogy minél több szakemberhez eljuthasson a szerzők nagy tapasztalati és ismeretanyaga. Az Egyesület 1000 példányban adta ki a könyvet, melyet korlátozott számban a szakemberek megvehetnek a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat címén: 1066 Budapest, Teréz körút 24., I/1. A könyvhöz tartozik egy oktató videó is, melynek hangalámondása előreláthatóan novemberben készül el.

Kép_2

A szerzők:

Susanne von Dietze díjlovas, FN-kiképző és bíró, első munkája a sok nyelvre lefordított alapmű, az „Egyensúly a mozgásban”. Gyógytornászként szerzett különleges tapasztalatai és tudása ló és lovasa mozgásának kölcsönhatásairól nemzetközileg elismert szaktekintéllyé tették. Családjával Izraelben él. Unokatestvére, Isabelle von Neumann-Cosel FN-kiképző és bíró, sikeres lovassport szakíró. Balettra és táncra szakosodott kulturális újságíróként sajátos mozgásszemléletet visz kiképzői munkájába. A nemzetközi hírnévnek örvendő tanfolyamvezető és előadó Mannheimben él. 

Isabelle von Neumann-Cosel – Susanne von Dietze: Így kíméld a hátad, lovas

(Rücksicht auf den Reiterrücken, 2009, FNverlag, Warendorf)

Kiadó: NGYSZ Magyar Egyesület, 1000 pld, 2018

Fordította: Agócs Mónika

Szakmai lektor: Kövy András

Szerkesztő: Gabos Erika

Kép_4

 

 Fotók: MLTSZ

A fotókon Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Magyar Lovasterápia Szövetség elnöke, Susanne von Dietze díjlovas, FN-kiképző és bíró, Isabelle von Neumann-Cosel FN-kiképző és bíró, Kövy András lovasedző, a Magyar Lovasterápia Szövetség alelnöke láthatók.