Idén májusban 40 orvos és egészségügyi szakember vett részt a gyógyító körúton, akik Székelyudvarhelyre, Csíkszenttamásra, Bögözre, Csíkszentkirályra, Gyimesbükkre, Rugonfalvára, Csíkszépvízre, Nagygalambfalvára, Csíkszentmihályba, Siménfalvára, Csíkszentmártonba, Csíkdelnére, Csíkpálfalvára, Kobátfalvára és Csíkszeredába látogattak el.

Az orvos-csoportban csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermek fül-orr-gégészek, gyermek-szemész, szülész-nőgyógyászok, gyermek-urológus, aneszteziológus, ortopéd műszerész, pedoaudiológus, hallásakusztikusok, gyógypedagógus, diplomás ápolók, egészségnevelő, mentőápolók és szakorvosjelöltek vettek részt.

Erdély_3_Fotó_Kende_Luca

Orvosaink közel 6000 vizsgálatot végeztek egy hét alatt, több mint 60 gyereket kezeltek ottani kollégákkal közösen és 18 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést vagy műtétet.

A szemészeti szűrővizsgálatok alapján 26 gyereknek írtak fel szemüveget, ebből a Szolgálat a családok nehéz anyagi helyzete miatt 18 szemüveg elkészíttetését vállalta magára, aminek értéke 374 250 Ft volt. A szemüvegek elkészültek Magyarországon és már postázásra is kerültek a rászoruló gyerekek számára.

Erdély_4_Fotó_Kende_Luca

Ismét a csoporttal tartott a Gyermekmentő nőgyógyászati szűrőkamionja, melyben az önkéntes orvosok 423 nőgyógyászati szűrést végeztek el Csíkszentmártonban egy hét alatt.

A citológiai leletek Magyarországon készültek el június elején. 22 páciens esetében diagnosztizáltak súlyos  elváltozást, a fenti esetekben további kezelésekre, műtétekre lesz szükség, 120 esetben gyógyszeres terápia javasolt. Az alábbi vizsgálatok is mutatják, hogy milyen fontos a megelőzés, vagyis a rendszeres szűrővizsgálat.

A nőgyógyászati szűrőkamion fenntartását a Waberer’s International Nyrt. biztosítja, ők végzik a műszaki karbantartást, szervizelést is.

A csoport utaztatásában az OTP Bank és a Mercedes-Benz Hungária Kft. volt segítségünkre.

ERdely_6

Az orvos-csoport látogatásával egyidőben idén is sor került a hagyományos Buzánszky Jenő Erdélyi Focikupára Csíkszentdomokoson, május 10-11-én, melyet a korábbi években a legendás Aranycsapat utolsó élő tagja, a Gyermekmentő Szolgálat Sport Bizottságának volt elnöke, Buzánszky Jenő vezetett. Halála után az ő tiszteletére a sporteseményt Buzánszky Jenő Erdélyi Focikupának nevezték el. A verseny selejtezőjébe 12 körzetből, 76 csapattal több, mint 800 gyermek nevezett be.

A 11-12 éves korosztályban a Fráter György Általános Iskola (Gyergyóremete) csapata, míg 13-15 évesek között az Elekes Vencel Általános Iskola (Gyergyóújfalu) csapata győzedelmeskedett. A győztesek automatikus meghívást kaptak a Városligeti Gyermeknapra az OTP Bank Gyermeknapi Focikupára, ahol  Gyergyóújfalu csapata újból győzedelmeskedett.

A Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai és fogorvosai legközelebb 2018. október 6-12. között utaznak Erdélybe a Szolgálat egészségügyi programja keretében.

 Fotók: Kende Luca