Az időjárás is kegyes volt, hisz igazi nyári melegben, verőfényes napsütésben zajlott a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) és Budapest Főváros Önkormányzata közös, kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvénye.

A rendezvényen a korábbinál is több színes, vidám program várta a gyerekeket, családokat: színpadi műsorok, kézműves-foglalkozások, vetélkedők, ügyességi és sportversenyek, arcfestők, ugrálóvárak, és mindez ingyen!

A Szolgálat idén is külön meghívott a gyermeknapi rendezvényre 500 nehéz sorsú gyermeket magyarországi – pécsi, pápai – intézményekből, illetve a határon túlról: Erdélyből, Csángóföldről, Felvidékről, Vajdaságból és Kárpátaljáról. A vendéggyerekek utazási, szállás- és étkezési költségét a Szolgálat teljes mértékben vállalta. A határon túli gyerekek többsége először járt Magyarországon, így számukra is felejthetetlen élményt nyújtott ez a két nap. 

Kép_7

Idén Budapest Európa Sportfővárosa is csatlakozott a programhoz. Sokan kilátogattak a Gyermeknapi Sportszigetre, ahol a gyerekek a sárkányhajózást is kipróbálhatták a Városligeti tavon, továbbá rapid sakkversenyen vehettek részt Polgár Judittal. A programon még részt vett WichmannTamás kilencszeres kenu világbajnok, Partics Katalin junior világbajnok öttusázó,  Erdei Zsolt világbajnok félnehézsúlyú profi ökölvívó, Komáromi Tibor háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok birkózó, Kótai Mihály  profi ökölvívó és Bedák Pál  ökölvívó.

Kép_9

Kép_5

Kép_2

Kép_3

A Sportsziget célja az volt, hogy – sportágtól függetlenül - felhívja a szülők és a gyermekek figyelmét a sport, és általában a testmozgás jelentőségére.

Kép_4

Sor került az immár hagyományos OTP Bank Gyermeknapi Focikupára is. A 10-12 évesek korosztályában a SZŐDI DSE nyert, míg a nagyoknál – 13-15 évesek – Párcium (Érmihályfalva) csapata győzedelmeskedett. A nyertes csapatokon túl a gólkirályt, a legjobb játékost, a legjobb kapust és a legsportszerűbb csapatot is díjazták.

Kép_10

Kép_11

 

Rengeteg érdeklődő kereste fel a Gyermekmentő Szolgálat Gyermekszínpadát is, ahol a Budapesti Operettszínház fiatal sztárjai léptek fel, és a Cimbora zenekar okozott feledhetetlen pillanatokat a gyerekeknek. Fellépett még a Csudatáska zenekar, a Réparetekmogyoró Társulat, a Magyar Állami Operaház Nemzeti Balettintézete, a Baross Imre Artistaképző, a Madách Musical Tanintézet, Mikola Péter, a New Angel Táncstúdió és a New Dance World tánccsoportok. Napközben FittMóka családi tornát is tartottak az érdeklődőknek.

Kép_18

Kép_15

Kép_13

 

Kép_14

Kép_12

Az OTP Bank Kalandparkban az OTP Fáy András Alapítvány általános iskolásoknak szóló programját mutatta be. Interaktív pénzügyi játékokkal, érdekes fejtörőkkel és nyereményekkel várta a gyerekeket az OK Projekt keretein belül.  Vasárnap közel 1200 látogató vett részt a foglalkozásokon.

A pénzügyi tudatosítás mellett az egészségügyi tanácsadást is fontosnak tartották a szervezők, így a Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati kamionjában az érdeklődők hasznos orvosi tanácsokat hallhattak, míg a Gyermekmentő mozgó fogorvosi buszában fogászati szűrést és szájhigiénés felvilágosítást tartottak az önkéntes fogorvosok. A szakemberek a rendezvény ideje alatt közel 600 fogászati szűrést végeztek. A Máltai Lovagrend és a Centrál Lions Klub szemészeti szűrésén és vérnyomásmérésén közel 400 fő vett részt a két nap alatt. 

Idén a Nemzetek Utcájában 33 ország, az Európai Bizottság képviselete és az Országgyűlés vett részt változatos programokkal: Egyesült Arab Emírség, India, Indonézia, Japán, Katar, Kína – ELTE Konfuciusz Intézet, Oroszország, Madagaszkár, Mongólia, Törökország és az Ibér-Amerikai Országok Magyarországi Közössége (23 ország). A Nemzetek Utcája Színpadán zenés, táncos bemutatók tették még színesebbé a vasárnapot.

Kép_1

A Biztonságos Internet Sátor már 11. éve fogadja az érdeklődőket számítógépes és kvízjátékokkal, vetélkedőkkel és hasznos tanácsokkal a biztonságosabb internethasználathoz. A két nap alatt több min 10 000 látogató fordult meg a sátorban, ahol a támogatók jóvoltából értékes nyereményeket sorsoltak ki.

Kép_19

A Magyar Lovasterápia Szövetség szakemberei látványos bemutatót tartottak lovasterápiás gyógyító munkájukról. A gyerekek kreatív játékokba is bekapcsolódhattak.

Idén a gyermekek ismét találkozhattak a Városligetben a Mercedes-Benz Hungária Kft. MobileKids programjával. A Mercedes-Benz által indított MoKi program játékos formában hívja fel a 4-10 éves korosztály figyelmét a biztonságos közlekedés fontos kérdéseire. A MoKi-sátorban KRESZ-teszttel, a biztonságos közlekedéssel kapcsolatos játékokkal és kézműves-foglalkozással várták a gyermekeket. A két nap alatt közel 2500 gyermek vett részt a foglalkozásokon.

Reméljük, hogy a Városligetbe látogató gyermekek számára ez a hétvége egy életre szóló élményt jelentett.

Jövőre ugyanitt!

Fotó: Gordon Eszter, Huszár Dávid, Ladjánszki Máté